Előző
Következő
új cikk

Külföld

„Nem vagyok szívbajos”

Népszava|2017. aug 3. 05:37
[A+ A-]

Fotó: AFP/Mandel Ngan

Megkapta a szenátus jóváhagyását az FBI igazgatói posztjára jelölt Christopher Wray, aki függetlenséget ígért.

A Szövetségi Nyomozó Iroda vezetőjét hagyományosan nagy kétpárti többséggel választják meg, az ügynökség vezetőjének megbízatása tíz évre szól, függetlenül attól, demokrata vagy republikánus elnöke van-e az Egyesült Államoknak. Rendkívüli szokatlan, hogy nemmel voksolnak egy kinevezésre, amióta a poszt szenátusi jóváhagyást követel, ez egyetlen alkalommal fordult elő, emlékeztetett a CNN. Amikor Barack Obama 2013-ban az előző FBI-igazgatót, James Comey-t jelölte, egy republikánus szenátor, Rand Paul ellene szavazott. Ezúttal 92-5 volt az arány, öt demokrata szenátor voksolt nemmel: a New York-i Kirsten Gillibrand, a massachusetts-i Elizabeth Warren és Ed Markey, valamint az oregoni Jeff Merkley és Ron Wyden.

Kényes helyzetben veszi át az ügynökség vezetését Wray. Az amerikai elnök május 9-én menesztette elődjét, noha James Comey-nak még hat éve lett volna az ügynökség élén. Az FBI-főnök leváltása megdöbbenést keltett, különösen, mivel ő felügyelte a tavalyi elnökválasztás idején történt orosz beavatkozási kísérletek ügyében folyó vizsgálatot. Trump, mint Comey kongresszusi meghallgatása során kiderült, megpróbálta rávenni – hiábavalóan – a független ügynökség vezetőjét, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn elleni nyomozást.

Az 1967-ben született Christopher Asher Wray 1992-ben diplomázott a Yale jogi karán. Írnokoskodott egy fellebbviteli bíró mellett, magánpraxist folytatott Atlantában, majd Georgia állam főügyészi hivatalából került 2001-ben az igazságügyi minisztériumba. George W. Bush 2003-ban a tárca helyettes vezetőjévé nevezte ki. 2005-től felújította magánpraxisát, Chris Christie New Jersey kormányzót is képviselte. Tavaly 9.2 millió dollárt keresett ügyvédként vagyonnyilatkozata szerint.

Szenátusi meghallgatásán Wray-t nem utolsósorban arról faggaták, hogy képes lesz-e megőrizni függetlenségét az FBI élén. Wray fogadkozott, hogy távolságot tart a Fehér Háztól. „Elkötelezett vagyok a jogállamiság, az amerikai alkotmány mellett, s a tényeket vizsgálom majd, akárhová vezessenek is” – mondta a jelölt, külön hangsúlyozva, hogy egyetlen ember (nem mondta ki, de érzékeltette, hogy az Egyesült Államok elnöke sem) befolyásolhatja, hogy vessen véget valamely „érdemi” vizsgálatnak. Ugyancsak aláhúzta, hogy elfogadhatatlannak tartaná, ha bárki be akarna avatkozni a Robert Mueller különleges ügyész által az orosz ügyekben folyó vizsgálatba.

Az FBI-t az átmeneti időszakban Comey helyettese, Andrew McCabe vezette, őt azonban Donald Trump rendszeresen támadta, mivel felesége demokrata színekben indult a virginiai törvényhozás egy posztjáért. Az FBI-nál nehezen vették tudomásul Comey menesztését, különösen, hogy az igazságügyi tárcával Trump íratott egy levelet, amelyben azt állították, rossz vezető volt. Az ügynökségnél, írta a New York Times, azt remélik, Christopher Wray erős kezű igazgató lesz. „Tudom, hogy ez a poszt nem gyenge szívűeknek való. Biztosíthatom önöket, nem vagyok szívbajos” – mondta Wray.

Elekes Éva

Lájkoljon minket a Facebook-on is!