Előző
Következő
új cikk

Sport

Neymar vette a kalapját

Népszava|2017. aug 3. 05:51
[A+ A-]

Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Szerdán új korszak kezdődött a labdarúgásban. A brazil zseni ugyanis bejelentette csapattársainak, hogy távozik a Barcelonától, s a PSG-hez igazol.

A Paris Saint-Germain katari tulajdonosa az egészen elképesztő, 222 millió eurós kivásárlási árat sem sajnálta Neymarért. A francia L«Équipe című lap úgy tudja, hogy a brazil fenomén péntekig megérkezik a francia fővárosba, ahol a hétvégén esik át az orvosi vizsgálaton, a jövő hét elején pedig hivatalosan is bemutatják a szurkolóknak.

Az átigazolás több kérdést is felvet. Nincs vita arról, hogy a világ egyik legjobbját igazolta le a francia együttes, de aligha lesz ez jó hatással a klub megítélésére a világban. Milliárdosok alakulatának tartják majd a földkerekség minden pontján. A PSG agresszív játékospolitikája még a franciákat is megosztja: a France Football nem reprezentatív internetes felmérése szerint 51 százaléknak tetszik, hogy a katari tulajdonos semmi pénzt sem sajnál a csapatépítésre, de 49 százalék ellenzi a azt.

Nagy kérdés, mit hoz a jövő Neymar számára. A brazilt nyilván hidegen hagyják a bírálatok, hiszen aláírásáért úgy 40 millió euró üti a markát, de arra számíthat, hogy bárhol lépjen is pályára Európában, kifütyülhetik majd, zsoldosnak tartják. A napokban Barcelonában plakátok jelentek meg, amelyeken azt írták: tűnjön el a katalán fővárosból az ilyen hozzáállású játékos. Neymar egy ideig a hatalmas pénz bűvöletében élhet, de ismert róla, mennyire kényes a kritikákra, hosszabb távon nem lesz könnyű feldolgozni, ha rendre ellenséges hangulatban kell futballoznia. Erre egy megoldás lenne, ha minden meccsen parádézna. Neymarnak arra is oda kell figyelnie, hogy első megnyilatkozásaival ne haragítsa magára a focitársadalmat. Fura lenne például azzal a klisével indítani, hogy élete álma valósult meg a PSG-hez igazolással.

Nem kérdés, hogy az utóbbi hetek történései alapján Neymarnak nem lehetett maradása Barcelonában. A spanyoltól eltérő kultúrájukra oly büszke katalánok szemében már az is valóságos hazaárulással ért fel, hogy egyáltalán elgondolkodott egy ajánlaton. Számukra Messi a minta, aki többször is hűségesküt tett a katalánoknak, kiemelve: itt fejezi be a pályafutását. Az immár csak múltbéli MSN harmadik tagja, Luis Suárez rögtön oda is mondott Neymarnak, kifejtette, ő még akkor sem igazolna el, ha megháromszoroznák a fizetését.

Talány az is, hogy a 222 milliós kivásárlás után milyen folyamatok indulnak meg a fociban. Neymarral ugyanis az FC Barcelona válhat a nyár legnagyobb vesztesévé. A klubvezetésnek meg kell akadályoznia a bukást az átigazolási időszak, azaz augusztus végéig, ezért le kellene gazolnia egy nagy halat, de nincs a brazilhoz hozzá mérhető játékos a piacon. Honfitársát, Coutinhót csábítanák a katalán fővárosba, de brit lapértesülés szerint a Livepool 100 millió euróért sem adná, Jürgen Klopp mindenáron a brit városban tartaná a játékost. A spanyol La Liga elnöke, Javier Tebas azt közölte, meg akarják akadályozni az átigazolást, s eljárást kívánnak indítani a PSG ellen az UEFA-nál.Nem kérdés, hogy az utóbbi hetek történései alapján Neymarnak nem lehetett maradása Barcelonában. A spanyoltól eltérő kultúrájukra oly büszke katalánok szemében már az is valóságos hazaárulással ért fel, hogy egyáltalán elgondolkodott egy ajánlaton. Számukra Messi a minta, aki többször is hűségesküt tett a katalánoknak, kiemelve: itt fejezi be a pályafutását. Az immár csak múltbéli MSN harmadik tagja, Luis Suárez rögtön oda is mondott Neymarnak, kifejtette, ő még akkor sem igazolna el, ha megháromszoroznák a fizetését.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!