Előző
Következő
új cikk

Belföld

Balog magyarázkodott a roma emléknapon

Népszava|2017. aug 2. 20:11
[A+ A-]

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Sokan a hallgatást választották. A trauma azonban, ha nem beszélik ki, belülről eszi meg az embert – mondta a Nehru parton, a roma áldozatok emlékművénél Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerdán. A roma holokauszt emléknapján tartott rendezvényt, amelyen mintegy százötvenen vettek részt, többek között a Roma Club Alapítvány és a fővárosi roma önkormányzat szervezte. A IX. kerületi megemlékezés fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt.

A romák úgy tekinthetnek közösségükre és történetükre, mint amelyben voltak ellenállók, voltak hősök. Magyarország büszke lehet nemcsak a holokauszt, de 1956 roma hőseire és a romániai magyar cigányokra is, akik 1989-ben Marosvásárhelyen kiálltak a magyarság mellett – ezt már Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozta az MTI-nek.

MTI Fotó: Veres Nándor

MTI Fotó: Veres Nándor

Balog a közelmúltban Tusványoson arról értekezett, a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás. Az emléknap alkalmából megpróbálta elmagyarázni, mire gondolt.

Elmondása szerint egy ifjúságkutatásról beszélt, amely nem tért ki a határon túli magyar ajkú cigányokra. Valóban eldöntendő kérdés, hogy az ő sorsuk kinek a felelőssége. Elsősorban a román államé, hiszen Románia területén élnek, ugyanakkor a romániai magyar közösségnek és a magyar kormánynak is el kell döntenie, hogyan segíti őket. A döntést, amelyet Magyarországon a magyarországi romákról meghoztunk, meg kell hozni az elszakított nemzetrészek tekintetében is, és „akkor erőforrás lehet az, ami ma még nem az” – közölte a miniszter, bármit is jelentsen ez.

Cz. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!