Előző
Következő
új cikk

Sport

Usain Bolt csukája Salgótarjánba érkezett

Népszava|2017. aug 3. 09:00
[A+ A-]

MTI Fotó: Komka Péter

Usain Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok atléta futócipőjével gazdagodott a salgótarján-somoskői cipőmúzeum – írja a szoljon.hu.

A jamaicai rövidtávfutónak, a 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartójának cipőjét Szergej Bubka, Javier Sotomayor vagy Charles Austin cipői mellett láthatják a látogatók. Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke elképesztő munka eredményének nevezte, hogy Usain Bolt cipője Salgótarjánba került.

Angyal János, az 1986 és 2010 között rendezett salgótarjáni ugrógálák szervezője, a somoskői Bazalt Panzióban látható múzeum tulajdonosa elmondta: a gálák világsztár résztvevőinek cipőiből 2007-ben nyitott múzeumot Gyulai István 2006-ban elhunyt atléta-sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkáráról nevezték el.

Angyal János elmondta: tavaly októberben Germaine Masonnal, Bolt barátjával vette fel a kapcsolatot, aki 2003-ban, 20 évesen az ugrógála nyertese volt. Ő márciusban már azt írta neki, hogy Jamaicában van, és nemsokára küldi a cipőt, de áprilisban motorbalesetben meghalt.

Angyal János ezután megkereste Alfonz Juckot, a júniusi ostravai atlétikai verseny menedzserét (a csehországi verseny azon kevesek egyike, amelyen Bolt még indult), és a múzeum rajta keresztül kapta meg a dedikált cipőt. „Ez olyan ékszer, amivel teljessé tettük a gyűjteményt. Bolt cipője a gyűjtemény koronaékszere” – fogalmazott Angyal János.

A salgótarjáni ugrógálát 2010-ben rendezték meg legutóbb, az volt a 23. verseny. A gálákon öt földrész 37 országának versenyzői vettek részt, a múzeumban látható cipők gazdái több mint 65 felnőtt világrekordot állítottak fel, 15 világbajnokságot és 10 olimpiai bajnoki címet nyertek. Orendi Mihály kifejtette: hiányzik az ugrógála, amely egyedülálló kezdeményezés volt, érthetetlen, hogy évek óta nem kap támogatást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!