Előző
Következő
új cikk

Sport

Bukás előtt Bienerth - Lemondott a MÚSZ-elnökség hat tagja

Népszava|2017. aug 3. 11:26, frissítve: 2017. aug 3. 18:43
[A+ A-]

Bienerth Gusztáv FOTÓ: Vajda József

Működésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség, miután az elnökség hat tagja (Becsky András, Cseh László, Danks Emese, Dr. Török Enikő, Törös Károly és Wladár Sándor) lemondott tisztségéről, így Bienerth Gusztáv elnök és az alelnök mellett összesen egy tagja maradt a testületnek. 

„A magyar úszósport mielőbbi szervezeti megújulása érdekében a Magyar Úszó Szövetség alulírott elnökségi tagjai sajnálattal ugyan, de a mai nappal benyújtják lemondásukat.

Büszkék vagyunk arra, hogy elnökségi tagságunk alatt a magyar úszósport kiválóságai - élükön Sós Csaba szövetségi kapitánnyal - kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, többek között a budapesti vizes világbajnokságon is.

A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.

A kialakult helyzetre való tekintettel az elnökség alulírott tagjai úgy döntöttek, miután a továbbiakban nem tudják hitelesen ellátni feladatukat a jelenlegi elnök vezetése alatt, ezért nem marad más választásuk, mint lemondani tisztségükről” – tudatta a hat elnökségi tag.

Bienerth Gusztávot januárban választották meg a Magyar Úszó Szövetség elnökének, ám a bizalomvesztés a MÚSZ májusi közgyűlésén már nyilvánvaló volt. A hazai világbajnokság után előbb az ellenőrző testület vezetője és tagjai mondtak le, majd olimpiai és világbajnokok, illetve neves edzők követelték a változást. 

A moszkvai világkupán tartózkodó elnök egyáltalán nem reagált az ellenőrző bizottságban történt hétfői lemondásokra, s nem tett lépéseket a közgyűlés összehívására. A hat elnökségi tag leköszöntével mindez viszont elkerülhetetlenné vált, így 30 napon belül tisztújító közgyűlést kell összehívnia.

Szabó Tünde és Bienerth Gusztáv. FOTÓ: Molnár Ádám

Szabó Tünde és Bienerth Gusztáv. FOTÓ: Molnár Ádám

Szabó Tünde eközben gyakorlatilag selyemzsinórt küldött az úszó szövetség elnökének. A sportért felelős államtitkár ugyanis azt mondta, hogy mindenképpen szakmai vezetést tartana szerencsésnek a szervezet élén. Azt is hozzátette: elsődleges célja, hogy a sportág vezetése körül kialakult helyzet senkire ne hasson negatívan, a sportolók és a szakemberek pedig végezhessék a munkájukat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!