Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hőség tombol Erdély nyugati megyéiben is

MTI|2017. aug 3. 12:38
[A+ A-]

A legmagasabb fokú, vörös figyelmeztetést bocsátott ki csütörtökön a hőség miatt a román meteorológiai szolgálat Erdély nyugati megyéire és a Vaskapu Duna-szoros térségére. Románia többi megyéjében a másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben. 

A figyelmeztetés szerint pénteken és szombaton tovább fokozódik a hőség az egész országban. A harmadfokú, vörös figyelmeztetés a magyar-román határral szomszédos Szatmár, Bihar, Arad és Temes, az ezektől keletre fekvő Szilágy, Kolozs, Maros, Hunyad és Fehér megyékre, valamint a Duna melletti Mehedinti és Dolj megyékre érvényes. Ezeknek a megyéknek a sík vidékein és fennsíkjain a csúcshőmérsékletek 39 és 42 fok között lehetnek, és megközelítik az időszak melegrekordjait. Az éjszakai hőmérsékleti minimumok is 22 és 25 fok között várhatók.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hőhullám fokozatosan Románia déli megyéi felé húzódik, és a jövő hét közepéig kitart. Elsősorban az ország északi megyéiben nő a légköri instabilitás.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) még a meteorológiai szolgálat legújabb figyelmeztetése előtt közölte: csütörtökön is érvényesek a szerdán bevezetett korlátozások a közutakon. Az erdélyi megyék többségében (Hargita, Kovászna és Brassó megye kivételével) 12 és 20 óra között nem közlekedhetnek a 7,5 tonnásnál nagyobb teherautók.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!