Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Magyar tudós a NASA legkiválóbbjai között

Népszava|2017. aug 3. 12:44
[A+ A-]

Cape Canaveral, űrközpont. FOTÓ: Shutterstock

A világűr porszemeit vizsgálja Dr. Gucsik Arnold, aki kutatásaival szeretné elérni, hogy még jobban megismerhessük a Naprendszer kialakulásának első 5 millió évét, a legvégső feladat pedig megfejteni, hogyan alakulhatott ki az élet.

A Magyar Tudományos Akadémia asztroásványtannal foglalkozó földtudósa, májusban tartott előadást a NASA Lyndon B. Johnson Űrközpontjában az űrből származó porszemek vizsgálatáról. Előadása egyben beiktatás is volt a NASA legkiválóbb kutatói közé (Distinguished Researcher) – írja a Kisalföld.

A harkai földtudós rangos elismerését hosszú vizsgálati procedúra előzte meg, melyben a NASA felmérte Gucsik Arnolddal folytatott eddigi munkáját: a földtudós a NASA és a JAXA (Japán Űrügynökség) partnereként nagy sikerrel vizsgált apró, 5 mikrométernél is kisebb, a Földön kívülről származó szemcséket.

Ezek a szemcsék egy, a Naprendszeren belül található kisbolygóról származnak, melyeket űrmissziók keretében „bányásztak”. Ezen kutatások alkalmával rendkívül kevés (néhány gramm) felbecsülhetetlen értékű ásványi anyag jutott a Földre, melynek vizsgálata betekintést enged a kisbolygó felszínének történetébe.

Bővebben itt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!