Előző
Következő
új cikk

Belföld

Zsarolják a kórházigazgatókat

Népszava|2017. aug 4. 05:00
[A+ A-]

Az állásajánlat csak növelte a kórházigazgatók bizonytalanságát FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

Adtak három hónap próbaidőt a meghunyászkodásra – így értelmezte az egyik érintett az intézményvezetők címére a napokban érkezett állásajánlatot.

Miután a kórházakban is tart a szabadságolás, a főigazgatók egy része talán még nem is értesült róla, hogy állást ajánlott neki a humán tárca vezetője. Ugyanis augusztus első napjaiban érkezett meg az új munkaszerződés azokhoz a kórházigazgatókhoz, akiknek július végén lejárt a megbízatásuk. Azok közül, akik már olvasták a Balog Zoltán miniszter által aláírt szerződést, többen meglepődve észlelték, hogy az évek óta hivatalban lévő főigazgatók augusztustól „csak” három hónapos próbaidővel folytathatják vezetői munkájukat. E dokumentum szerint az is meglehetősen ködös, hogy pontosan mennyi ideig tölthetik majd be posztjukat. A munkaszerződésben ugyanis az van, hogy „a megbízás a főigazgatói pályázatok kiírásának eredményes lezárásáig vagy legfeljebb 5 évre” szól. Csakhogy azt senkivel nem közölték, hogy kinek a posztját kívánják megpályáztatni, s kiét nem. A papír aláírásával lényegében tudomásul veszik, hogy a kórházfenntartó bármikor kiírhat posztjára pályázatot.

A Népszavának nyilatkozó egyik érintett szerint a főigazgatói pályázatok lebegtetésének kérdése aligha tekinthető másnak, mint a kórházvezetők zsarolásának. „Aki jól viselkedik, az maradhat, a többinek mennie kell, aki pedig nem értene a szép szóból, annak három hónapos próbaidőt is szabtak a meghunyászkodásra.”

Többen azt is állították, hogy az új szerződés eltiltja az igazgatókat szakmájuk gyakorlásától, azaz újabb orvosokról kell lemondania a rendszernek. Mint a felidézték a mai szerződések külön megemlékeznek arról, hogy a licencvizsgához szükséges szakmai munkát végezhetnek a kórházi vezetők, ezt a lehetőséget azonban nem találják az új szövegben, amit tilalomnak értelmeznek. Azt is nehezményezik az érintettek, hogy a változatlan fizetések mellett megnyirbálták az egyéb juttatásaikat, így például úgy érzékelik, hogy megvonták a gépjármű-használatot. Mint azt egyikük elmondta: nem tudja, hogy szándékos hiba vagy egyszerű szakmai hozzá nem értés az egészségügyért felelős államtitkárságtól, de az új munkaszerződésben az intézményigazgatókat teszik felelőssé a fenntartó szervezet gazdálkodásáért. „Olyan ez, mintha egy átlag magyar gyári munkást zárnának börtönbe, mert a gyárigazgató ellopta a béreket. Az ugyan igaz, hogy az elmúlt időszakban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ sorozatos büntetéseket kap az eljáró hatóságoktól, amely összegeket ki kell fizetnie valakinek, de jó lenne, ha ezt nem az orvosokra és az állampolgárokra terhelnék, hanem előállítanák a felelősöket.”

Kerestük a Magyar Kórházszövetséget, ám tisztségviselőit eddig nem értük el. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) reakciójából egyebek mellett kiderül, arra törekszenek, hogy valamennyi főigazgatói és gazdasági igazgatói pozícióra mihamarabb kiírják a pályázatot.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!