Előző
Következő
új cikk

Külföld

Temer maradt, a játékpénz repült

Népszava|2017. aug 4. 05:36
[A+ A-]

Fotó: AFP

Megmenekült Michel Temer brazil elnök attól, hogy vádeljárás induljon ellene egy korrupciós ügyben, amely az elnöki székbe kerülhetett volna. Temert – aki tavaly az élvonalban harcolt a pénzügyi machinációval vádolt elődje, Dilma Rousseff elmozdításáért – azzal vádolják, hogy 12 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el a JBS húsfeldolgozó óriásvállalat vezetőjétől különböző politikai előnyökért cserébe.

Az alsóház helyi idő szerint szerda este szavazott az elnök sorsáról, ám az ellenzéknek nem sikerült megszereznie a szavazatok kétharmadát – 263-an voksoltak a vádejárás ellen, míg 227-en mellette –, s hamarosan káosz alakult ki a kongresszusi ülésteremben. Az O Globo beszámolója szerint a képviselők dulakodtak, kiabáltak, s voltak, akik játékpénzt szórtak a a levegőbe.

Temer azonnal megszólalt a szavazás után, amelyet „tisztának és vitathatatlannak" nevezett. „Az alsóház támogatásával most minden reformat végrehajtunk, amelyre az oszágnak szüksége van. Itt az ideje, hogy az országgal foglalkozzunk, Brazília készen áll arra, hogy ismét növekedési pályára álljon.”

A BBC Rio de Janeiro-i szakértője szerint az eredmény nem meglepetés, hiszen Temer rutinos politikus, és az utóbbi hetekben látványosan azon dolgozott, hogy minél több szövetségest tudjon maga mögött. A népesség körében azonban rendkívül népszerűtlen a jobbközép Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjának egykori vezetője. A közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint a helyiek 80 százaléka támogatja, hogy folytassák az ellene kezdett vizsgálatot, s csupán az emberek 5 százaléka fogadja el mint elnököt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!