Előző
Következő
új cikk

Sport

Kiharcolta a továbbjutást a Videoton

Népszava|2017. aug 3. 21:01
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

1-0-ra győzött Felcsúton a Videoton a Girondins Bordeaux ellen, így 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góljának köszönhetően bejutott a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének rájátszásába.

Forró hangulatban kezdődött a találkozó.

Az aréna melletti edzőpályán működő hőmérő 42 fokot mutatott a kezdés előtt, a mini-arénában pedig – fittyet hányva a forróságra – már javában köszörülte a torkát az egységesen piros pólóba öltözött Videoton-tábor.

A drukkerek hangja később egyre emelkedett, ugyanis az első három percben kis túlzással 3-0-ra is elhúzhatott volna a magyar ezüstérmes: az első, franciaországi mérkőzésen (2-1) a visszavágó előtti reményeket tápláló „magyar” gólt szerző Marco Scepovic például 29 másodpercnél alig lőtt fölé, 2 perccel később pedig a bal alsó felé tartó labdáját mentette szögletre a franciák kapusa. A sarokrúgásból érkező labdát aztán Fiola Attila fejelte éppen a kapu mellé, így nem lehetett azt mondani, hogy a Videoton nem rontott volna ellenfelének. A veszélyt észlelő vendégcsapat az első adandó alkalommal, egy szabálytalanság után próbálta fékezni az iramot: legalábbis valószínűleg ennek volt köszönhető, hogy percekig tartott Francois Kamano ápolása.

Noha a következő percekben is meddő mezőnyfölényben futballozott a vendéglátó, az első játékrészből hátralévő időben egy komolyabb helyzettel a vendégek is észre vétették magukat: a 37. minutumban egy szélről beívelt labdát fejelt el éppen a kapu előtt Kamano, a gólveszély azonban lesállás miatt elillant. Kisvártatva Szolnoki Roland veszélyeztetett a franciák kapuja előtt, mégis maradt a 0-0.

A meleg percek közben beiktattak két ivószünetet, miközben nagyjából 30 perc késéssel megérkezett egy dobbal és zászlókkal felszerelkezett francia drukkercsoport is. Lehet, csak nem találták meg elsőre Felcsútot a térképen? Csatlakozásuk mindenesetre nem húzta le a futballhangulatot.

Amikor már-már úgy tűnt, döntetlen állásnál cserélnek térfelet a felek, a Bordeaux-t a hajrára egészen a kapuja elé szegező Videoton a rendes játékidő hosszabbításának 5. percében vezetést szerzett: Stopira bólintott egy sarokrúgás után, a játékszer pedig a kapufáról pattant be. Benoit Costil kapusnak esélye sem volt védeni (1-0), az egy héttel korábbi találatnak köszönhetően pedig – habár 2-2 volt az összesített állás – ekkor már továbbjutásra állt a Videoton!

A második 45 perc az első felvonáshoz hasonlóan kezdődött. Azonnal támadólag lépett fel a Videoton, az Asmir Suljicot szabálytalanul megállító Youssouff Sabaly viszont már az első percben a kiállítás sorsára jutott. A vendégtréner cserével reagált, majd fehérvári részről Ezekiel Henty kihagyta a kihagyhatatlant: az 50. percben az ötös sarkáról lőtt mellé.

Némi „üresjárat” után a 70. percre forrósodott fel megint a hangulat: előbb a nagy sprintet levágó Henty löketét védte bravúrral Costil, majd a magas lábbal érkező Varga József is megkapta második sárga kártyáját. Kár érte, elkerülhető lett volna…

Egyenlő létszám mellett egyre többet támadott a Bordeaux, a magyar együttes labdarúgói szemlátomást erejük végére jártak. Amint várható volt, a játékvezető 7 percet hosszabbított, a magyarok azonban ezt is kibírták: Scepovic kinti góljának köszönhetően az összesített egál ellenére is továbbjutottak, így várhatják a kupasorozat 4. körének ma délutáni sorsolását.

A rájátszás első mérkőzését augusztus 17-én rendezik.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!