Előző
Következő
új cikk

Külföld

Korlátozná Trump a bevándorlást

Népszava|2017. aug 4. 05:39
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Donald J. Trump

Amerikai közgazdászok súlyos hibának tartják, hogy Donald Trump jelentősen korlátozni akarja a legális bevándorlást az Egyesült Államokba. Trump helyi idő szerint szerda délután jelentette be, hogy támogatja két republikánus szenátor, Tom Cotton és David Perdue törvényjavaslatát a bevándorlási szabályok módosítására.

A Fehér Házban ismertetett indítvány szerint egy évtized alatt felére csökkentenék a bevándorlók számát, előnyben részesülnének azok, akik beszélnek angolul, magasan képzettek és gondoskodni tudnak megélhetésükről. Eltörölnék a zöldkártya-lottót, amelynek révén évente 50 ezer hosszú távú tartózkodásra és munkavállalásra jogosító vízumot adnak ki. A legálisan befogadott menekültek számát 50 ezerben maximálnák. Trump korábban azt mondta, a kanadai és az ausztrál modellt követné. Chuck Schumer, a szenátus demokrata kisebbségi vezetője már közölte, pártja nem szavazza meg a törvényt, de a republikánusok között sincs egyértelmű támogatottsága a Trump szavazóbázisa körében népszerű lépésnek.

A Washington Post körkérdésére júliusban 18 közgazdász döntő többsége azt válaszolta, hogy „rémes ötlet” a bevándorlás korlátozása, s visszafogja a növekedést. A háború utáni legnépesebb generáció, a „baby boomer”-nemzedék nyugdíjba vonul, a születési arányszám alacsony, alig 4,4 százalékos a munkanélküliség, viszont legalább 5,7 millió állást kellene betölteni. Idén áprilisban 1400 közgazdász írt levelet Trumpnak, kérve, ne csökkentse a bevándorlást.

Viták vannak a Trump-kormányzaton belül az afganisztáni stratégiáról is. James Mattis védelmi miniszter nem ért egyet az elnök felvetésével, hogy meneszteni kellene John Nicholsont, az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnokát, mivel „nem nyeri meg a háborút”. Mattis kiváló katonának tartja a tábornokot.

Folytatódnak a fehér házi személycserék. Leváltották a nemzetbiztonsági tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnick még Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának, Mike Flynnek az embere volt, akárcsak Derek Harvey, a stáb közel-keleti ügyekkel foglalkozó illetékese, akit múlt héten menesztett H.R. McMaster, a jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadó.

E. É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!