Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kemény csata vár a főügyészre

Népszava|2017. aug 4. 05:37
[A+ A-]

Kínos helyzetbe került Nicolás Maduro venezuelai elnök órákkal azután, hogy szerdán kiderült: választási csalás történt a vasárnapi alkotmányozó nemzetgyűlésről tartott voksoláson. A főügyész ugyanis bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A Smartmatic nevű, elektronikus választási rendszerekre szakosodott londoni székhelyű cég ügyvezető igazgatója szerdán jelentette be, hogy meghamisították a részvételi arányra vonatkozó adatokat: az Országos Választási Bizottság (CNE) közlése szerint 41,5 százalék voksolt az ellenzék által törvénytelennek minősített voksoláson, ám a jelek szerint – közel egymillióval – kevesebben járultak az urnák elé. A szavazásnak nagy tétje volt, hiszen az alkotmányozó nemzetgyűlés átveszi az ellenzéki többségű parlament helyét, s egy új, az elnöknek nagyobb hatalmat biztosító alkotmányt készít majd elő.

Nicolás Maduro tagadja a csalás tényét, amelyet amerikai támadásnak minősített. Az ügyészi vizsgálatról szóló hírre még nem reagált. Luisa Ortega korábban Maduro hű szövetségese volt, ám az utóbbi hónapokba több alkalommal is keményen kritizálta a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányért felelősnek tartott szocialista kormányt, amely ellen április óta tömegek tüntetnek, emlékeztet az El País. „Felháborító, ami történt. A eddigieknél is erőszakosabb jelenetekre számíthatunk” – idézték csütörtökön a főügyész szavait, aki jelezte: vizsgálat indul a választási bizottság négy igazgatója ellen. Egyesek szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy sikerül lefolytatni a vizsgálatot. „Ő már a múlté” – mondta Jorge Rodríguez, Maduro egyik szövetségese, azt sejtetve: Ortega főügyészi napjai meg vannak számlálva.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!