Előző
Következő
új cikk

Belföld

BKK-botrány - Éveket is kaphat az etikus hekker

nepszava.hu|2017. aug 4. 14:31
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

Bár a nyomozás még más irányt is vehet – tudtuk meg a nyomozást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészségen. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy végül börtönbüntetés járna az etikus hekkerre.

Előreszaladt az időben a kormánypárti Magyar Idők: a lap szerint ugyanis olyan bűncselekménnyel vádolták meg a BKK honlapját tesztelő fiatal hekkert, amiért "akár" kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat, mivel a Magyar Idők megállapítása szerint BKK hálózata közérdekű üzemnek minősül.

Ezzel szemben Szilágyi László a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze lapunknak elmondta: jelenleg a gyanúsítottat az információs rendszer vagy adat megsértése tényálláson belül azzal gyanúsítják, hogy az információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztatta, törölte vagy hozzáférhetetlenné tette.

Ennek a bűnténynek a büntetési tétele legfeljebb három év alsó határa pedig nincs.

Azaz: az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nem gyanúsította meg a fiatalembert azzal, hogy a vélt bűncselekménye közérdekű üzem ellen történt. Szilágyi László ugyanakkor elmondta: a nyomozás folyamatban van, így az időközben felmerülő újabb tények nyomán változhat a gyanúsítás is.

A nyomozás kiemelt ügyészségi felügyelet alatt van, ami azt jelenti, hogy az ügyész havonta egyszer áttekinti a nyomozás iratait. Mivel az eljárás csak nemrég indult, így még ilyen iratátvizsgálás nem történt – mondta el Szilágyi László.

Mint ismeretes, a BKK online jegyrendszerét július közepén indította el, ám igen hamar kiderült, hogy a T-Systems által fejlesztett hálózat igen komoly biztonsági problémákkal küzd.

A vidéki, tizennyolc éves fiatal a rendszer egészen amatőr hibáira kívánt rámutatni azzal, hogy könnyedén behatolt az online hálózatba, majd az ott lévő áradatokat átírva ötven forintért vásárolt, hússzor annyiba kerülő fővárosi havibérletet. A fiatal állítása szerint több levélben is értesítette erről az akciójáról T-Systemset, majd nem sokkal később az index.hu hírportált. A fiatal akcióját ugyanakkor érzékelték a T-Systemsnél ahol automatikusan feljelentést tettek a behatolóval szemben, nem sokkal később pedig a fiatalt reggel hétkor elvitte a rendőrség.

Bár a kormánylap már „súlyos börtönéveket” helyezett kilátásba az ügyben a hekkernek, az ügyészség munkájára rálátó forrásunk igencsak árnyalta ezt a megállapítást.

Az ügyészség a vádemeléskor számos, egyéb szempontot is figyelembe kell, hogy vegyen, így vizsgálnia kell a konkrét ügy tényleges társadalmi veszélyességét is. Szakmai forrásunk arra is rámutat: a hekkert terhelő, konkrét gyanúsításnak nincs alsó határa, azaz később az bíróság más, a börtönbüntetéstől eltérő szankciót is kiszabhat.

Például ebben az esetben a hekker célja láthatóan az volt, hogy figyelmeztesse a közvéleményt és a céget a BKK rendszerének a problémáira, így saját, könnyen beazonosítható gépéről küldte el az üzeneteit a T-Systemsnek. Ahogy a nyereségvágy sem jöhet szóba: a fiatal ugyanis a fővárostól háromszáz kilométerre él így esélye sem lett volna felhasználni a BKK-bérletet.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!