Előző
Következő
új cikk

Külföld

Netanjahu már gyanúsított

Népszava|2017. aug 5. 05:30
[A+ A-]

Megvesztegetéssel, csalással, a bizalommal való visszaéléssel gyanúsítják az izraeli kormányfőt. Az izraeli rendőrség megerősítette, két ügyben is nyomozás folyik a miniszterelnök ellen. Minderre akkor derült fény, amikor a nyomozók a bíróságtól a nyilvánosság kizárását kérték a Netanjahu volt személyzeti főnökével folyó tárgyalásokkal kapcsolatosan. Ari Harow lenne a vád koronatanúja, az engedélyt szeptember 17-ig meg is kapták a Haaretz beszámolója szerint. A miniszterelnök családjának egyébként is rossz hete volt, feleségét a kormányfői rezidencia költségtérítései miatt hallgatta ki a rendőrség, 26 éves fiát pedig a sajtó támadja aranyifjú életmódja, s a közösségi média oldalain megjelent arrogáns, durva kijelentései miatt.

Netanjahu tagadja bűnösségét, hivatala közzétette, a vádak politikailag motiválták, a mögöttes cél kormányának megdöntése. „Visszautasítjuk a megalapozatlan állításokat, amelyek a kormányváltást célzó kampányt segítik, de ezek a kísérletek kudarcra vannak ítélve” – hangsúlyozta a miniszterelnöki hivatal közleménye. A Likud párt vezetése visszautasította, hogy Netanjahunak le kellene mondania.

Az egyik ügyben Netanjahut és feleségét azzal vádolják, hogy luxuscikkeket fogadott el Arnon Milchan hollywoodi producertől, illetve James Packer ausztrál milliárdostól. Másfelől azzal gyanúsítják Netanjahut, hogy szövetkezett a Jediot Ahronot című lap kiadójával, hogy olyan törvényt fogadnak el, amely a laptulajdonos vetélytársára nézve hátrányos, cserébe az újság nem közöl Netanjahuról kedvezőtlen információkat. Egy harmadik korrupciós ügyben is érintett lehet a kormányfő.

Ari Harow hosszú éveken át volt Netanjahu bizalmasa, kétszer is szolgált stábfőnökeként, de legutóbb egy év elteltével lemondásra kényszerült, mert őt is korrupcióval vádolták meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!