Előző
Következő
új cikk

Külföld

Olasz hadihajók Líbia partjainál

Népszava|2017. aug 5. 05:38
[A+ A-]

Fotók: AFP/Angelos Tzortzinis

Itáliát háborúval fenyegette meg egy líbiai katonai vezető, Róma azonban nem tart összecsapásoktól.

Bár a 73 esztendős Halifa Haftar tábornok, a Líbia keleti felét uraló erők vezetője engedély nélküli beavatkozásnak minősítette az olasz haditengerészet líbiai misszióját, s azt is közölte, az általa irányított erők készek a „betolakodók” bombázására, az olaszokat nem hatotta meg a fenyegetés. A Comandante Borsini nevű, 90 méter hosszúságú hajót már a napokban Líbia partjaihoz vezényelték, de további hajók is készenlétben állnak. Az olasz fegyveres erők összesen mintegy félezer katonája nyújt technikai-logisztikai segítséget a líbiai parti őrségnek az embercsempészet megakadályozásához, illetve a migrációs hullám megfékezéséhez. Az olasz kormány közlése szerint a missziót a líbiai nemzeti egységkormányt irányító Fajez esz-Szarradzs kormányfő kérte Romától. Az olasz törvényhozás szerdán adott zöld utat az akciónak.

Haftar tábornok az Al Arabija csatornán megdöbbentőnek nevezte, hogy „olyan baráti ország, mint Itália, ilyen manőverben vesz részt”. Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök azt közölte, mindez csak propaganda a Bengáziban székelő katonai vezető részéről. Marco Minniti belügyminiszter hivatala azt közölte, Haftarnak nincs oka az ellenségeskedésre, mert minden lépésről előre tájékoztatták őt. Az olasz védelmi minisztérium mindezeket azzal egészítette ki, hogy az olasz haderőnek joga van az önvédelemhez, vagyis ha tüzet nyitnak rájuk, válaszolhatnak. Az olaszok egyelőre ügyet sem vetnek a fenyegetőzésre, mert tisztában vannak azzal, hogy a tábornok nem rendelkezik olyan hadihajókkal, amelyekkel képes lenne megtámadni olasz egységeket. Harci gépei vannak ugyan, ezek azonban még arra sem képesek, hogy az általa ellenőrzött, mintegy 500 kilométeres partszakaszt folyamatosan ellenőrizzék.

A Kreml által fegyverekkel segített Halifa Haftar célja egyértelmű: gyengíteni akarja a központi kormányzatot. Az észak-afrikai államban ugyanis két, párhuzamosan működő kabinet viaskodik egymással. Az ország nyugati felét a nemzetközileg elismert, úgynevezett nemzeti egységkormány tartja ellenőrzése alatt, a keleti részt, Bengazi központtal viszont a Haftar által fémjelzett el nem ismert kormányzat uralja.

Az Európai Bizottság ugyan nem nyilatkozott a kelet-líbiai vezető és az Olaszország között kialakult feszültség kapcsán, ugyanakkor a dpa hírügynökség brüsszeli körökre hivatkozva azt közölte, nem tartanak komoly fenyegetéstől. Kérdés azonban, hogy a vita miként érinti az EU 2018-ig meghosszabbított haditengerészeti műveletét, a két éve indított „Sophiát”.

Haftar nem először bírálja az olaszokat. Megtette ezt már tavaly ősszel is, amikor Róma katonai kórházat hozott létre Miszratában a líbiai hadsereg tagjai számára, a tábornok beleegyezése nélkül.

Róma nemcsak Haftarra dühös, hanem Emmanuel Macronra is. Részben azért, mert a francia elnök nem kíván segíteni a menekültválság által idén különösképpen sújtott Olaszországnak. Másrészt pedig amiatt, mert az olasz kormányzat szerint a rivalizáló líbiai erők által szűk két hete Párizsban, Macron jelenlétében aláírt tűzszünet csak szemfényvesztés volt. Ezt erősítette meg Angelino Alfano külügyminiszter, aki nem tud közös nevezőre jutni a francia kormánnyal a menekültügy kapcsán.

Hajókkal viaskodnak
Az olasz parti őrség a nem kormányzati szervezetek mentőcsónakjainak ténykedésével is felettébb elégedetlen. Bár Róma úgynevezett magatartási kódexet akart elfogadtatni ezen NGO-kkal, ez végül nem jött létre. Marco minniti belügyminiszter úgy véli, hogy a magánhajókkal nem segítik a mentést, éppen a csempészbandákkal szembeni fellépést akadályozzák.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!