Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pusztító hőségben szenvednek a határ menti tranzitban

Népszava|2017. aug 5. 05:00
[A+ A-]

Tűz a nap konténerre és a gyerekcsúszdára a tranzitban FOTÓ: MTI/UJVÁRI SÁNDOR

Nem kell ahhoz kánikula, hogy a röszkei és a tompai tranzitzónákban elviselhetetlennek érezzék a létet a menekültek, akik sorsukról szóló döntésre várnak. A hőség csak rátesz egy lapáttal.

Ötven-hatvan fokra forrósodnak fel a tompai és a röszkei tranzitzóna műanyag konténerei, amelyekben öt-hat menekültet tart a magyar állam, sokukat hónapok óta. Mint azt a hvg.hu megírta, a hőség miatt immáron végsőkig elkeseredettek a tranzitzóna reménytelenségében élő, az Iszlám Állam elől idemenekült jezidiek. A Sirius.Help segélyszervezet közzétett fotója szerint többen családjukkal együtt a jezidi gyász fehér ruhájában ülnek a konténerük előtt. „Állítsátok meg a jezidi népirtást!” – olvasható a kezükben tartott táblákon. Míg Irakban és Szíriában szisztematikus irtóhadjáratot folytatott ellenük az Iszlám Állam, addig itt a magyar hatóságok lassú halálra ítélték őket.

A szíriai háború poklából érkezőknek hónapokig kell várniuk a tranzitzóna embertelen, egészségüket, akaratukat felőrlő viszonyai között, hogy elbírálják a kérelmüket, ráadásul úgy, hogy tudhatják: kicsi az esélyük van arra, hogy menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kapjanak.

A területet ismerők szerint a zónát eleve élhetetlennek alakították ki, amitől nemcsak a menekültek, hanem az ott dolgozó belügyisek is szenvednek. A tranzitzónákban egyetlen, természetes árnyékot nyújtó fa sincs. A tűző napon átforrósodó konténerekben légkondicionálás nincs, a menekültek érthetetlen okokból a szeretetszolgálatoktól kapott ventilátort sem vihetik be a befülledt műanyag dobozukba, csak a közösségi helységeikben használhatják azt.

Korábban a kinti a napsütés elől nem volt menekvés, most tessék-lássék néhány négyzetméternyi tetőt is kifeszítettek a konténerek elé, ami pár óráig árnyékot ad. Úgy tudni, hogy jelenleg mind a két tranzit „fullon” üzemel, azaz nagyjából félezer ember lehet bennük, nagyrészt családok, sok gyerek és idős.

Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság munkatársa szerint éppen a legelcsigázottabb, legszegényebb emberek kerülnek a magyar tranzitzónákba, akiknek nem volt pénzük, erejük nyugatabbra jutni, és őket sújtja a magyar hatóságok értelmetlen szigora.

Így a hatóságok például a pszichiátriai segítséget nyújtó Cordelia Alapítványnak is megtiltották a belépést. Holott Zádori Zsolt szerint a menekültek legnagyobb része igen súlyos traumákkal érkezik, a pszichológiai-pszichiátriai segítség pedig a hatóságok munkáját is könnyebbé tenné. Ugyanígy: míg a kormány hangsúlyozza, hogy a tranzit nem fogva tartás, ám az ott élő menekülteket még a segélyszervezetek sem látogathatják. Ha pedig orvoshoz kell menniük, megbilincselik őket. Így még a Szegedre vizsgálatra bevitt terhes nő is bilincset kapott: nagy hasa miatt hátrabilincselték a kezét a magyar hatóságok.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!