Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hol rossz orosznak lenni?

Népszava|2017. aug 5. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/Mohamed El-Shahed

A szankcióktól sújtott Oroszország keresi helyét a világban és polgárai is keresik a választ arra a kérdésre: kit tekinthetnek barátnak és kit ellenségnek.

A FOM független közvéleménykutató-intézet júliusi országos felméréséből kiderül, hogy a legtöbben Kínát tekintik a legértékesebb partnernek, amellyel különösen fontos ápolni a kapcsolatokat. A megkérdezettek elsősorban Kína gyors fejlődésére, nagy gazdasági lehetőségeire és a már kialakított gazdasági együttműködésre alapozzák ezt a véleményüket. A nagy ipari potenciálon és piacon kívül jelentősnek tartják a befektetési lehetőséget is. Mindezen túl Kína első helyre került azon országok sorában is, amelyekkel a leginkább szoros kapcsolatok alakultak ki.

A második helyen Fehéroroszország áll, mondván „mi, szlávok velük egységes egészet képezünk”. Valójában ezt az országot tekintik az egyetlen igaz barátnak. Az Egyesült Államok, minden fenntartás ellenére a harmadik helyre került azon országok sorában, amelyekkel jó kapcsolatokat kell ápolni annak érdekében, hogy megfékezzék a fegyverkezési versenyt. Csakhogy a Washingtonnal való viszonyt majdnem olyan rossznak tartják, mint ami Ukrajnával kialakult. A Kazahsztánnal, Indiával, Törökországgal és Japánnal fenntartott kapcsolatot viszont méltányolták a megkérdezettek.

Egész más kép alakul ki, ha azokat a válaszokat olvassuk, amelyeket arra a kérdésre adtak, melyik országban szeretnének lenni, ha erre ingyen módjuk lenne. Olaszország, Franciaország, Németország vezeti a listát. Irán az utolsó, amelyet megemlítettek.

A VCIOM országos közvélemény-kutató intézet más oldalról közelítette meg a témát. Arra volt kíváncsi, melyik ország fenyegeti leginkább Oroszországot. A megkérdezettek 63 százaléka az Egyesült Államokat nevezte meg, 31 százalékuk Ukrajnát. Egy súlyos helyzet esetén elsősorban Kínától, kisebb mértékben Fehéroroszországtól és Kazahsztántól remélnének támogatást.

Az eg.ru hírportál szubjektívebb, amikor arról ad képet, melyek azok az országok, amelyekben jobban teszik a turisták, ha nem vallják be, hogy oroszok.

Nyugat-Ukrajnában jobb eltitkolni, ha valaki orosz. Az olyan városokban, mint Lemberg vagy Ungvár nem nagy a kockázat, de a kisebb településeken nem tanácsos orosz rendszámmal autózni. Nem jobb a helyzet Lengyelországban sem, ahol van olyan üzlet, amelynek kirakatában ott díszeleg a felirat: „Oroszokat nem szolgálunk ki.” A balti államokban a hivatalos propaganda ellenére megszokott az orosz beszéd az üdülőhelyeken. Nincs ez másképpen Horvátországban sem, azonban a Szerbiához közeli horvát településeken az oroszok jobban teszik, ha ukránoknak vallják magukat. A románok különösen azért neheztelnek Oroszországra, mert a Moldovával való egyesülés fő akadályának tartják. Az oroszokkal szembeni ellenséges magatartásban a radikális iszlám vezette országok állnak az élen. Magyarország neve sehol nem tűnik fel a cikkben. Ami pedig Oroszországot illeti, a hírportál állítása szerint semmiféle előítélet nincs a külföldről érkezőkkel szemben.

Barabás Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!