Előző
Következő
új cikk

Belföld

Melegednek a tavaink

Népszava|2017. aug 5. 05:17
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Az állóvizeket sem kíméli a hőség, a nagyobb hazai tavak hőmérséklete is közelíti a 30 Celsius-fokot.

Langyosodó vízhőmérséklettel kell szembenézniük azoknak, akik valamelyik nagyobb magyarországi tóban kívánnak frissítő fürdőt venni a nagy melegben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki mérései szerint a Velencei-tó Agárdnál 28 fokos, a Tisza-tó hőmérséklete pedig 27 fokra emelkedett. A Balatonon lehet találni valamivel hűsebb pontokat, Siófokon például 25, ám Balatonakalinál már 27 Celsius-fokos vízhőmérsékletet mértek.

A vizek melegedése miatt nemcsak a hűsölni vágyók bosszankodhatnak, az a tavak ökoszisztémájára is hatással lehet, a melegebb vízhőmérséklet kedvez például az algák elszaporodásának. A Balatonban 2002-ben, 2003-ban, és legutóbb 2012-ben okozott gondot a fonalas zöldalgák nagyarányú megjelenése, igaz, ennek nemcsak a hőmérséklet, de a rendkívül alacsony vízállás is kedvezett. Noha a zöldalga inkább csak esztétikai oldalról okoz kárt, a kékalga már nagyobb gondot jelenthet.

A kékalgák (cianobaktériumok) mérgező anyagokat termelnek, ezért elszaporodásuk különösen veszélyes lehet. A Balatonban ez a nyolcvanas évek közepén be is következett, olyannyira, hogy súlyos veszélyt jelentett az ivóvíztermelés biztonságára és a fürdőéletre egyaránt. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának elemzése szerint ilyen toxinok ma is előfordulhatnak a vízben, ám csak nagyon alacsony mennyiségben, a környezetvédelmi intézkedéseknek hála. Az algásodást nagyban befolyásolja a víz foszfor- és nitrogéntartalma, az elmúlt években ezeket igyekezték mérsékelni.

A kutatók szerint a Balatonon idén a kánikula ellenére is jó vízminőséggel számolhatunk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!