Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Hogy mi? Magyarország, mint nyugdíjasparadicsom?

nepszava.hu|2017. aug 5. 11:36
[A+ A-]

Shutterstock fotó, illusztráció

Az Overseas Retirement Indexben 13 kritérium alapján választották ki, hol lehet a legjobb nyugdíjasként élni a világon, és jó hír lehet a magyar nyugdíjasoknak, hogy nem kell sehová sem költözni: Budapest is benne van a legjobb tízben - lep meg a hírrel a Portfólió. A megélhetési költségek, a szórakozás, az egészségügy vagy éppen a lakhatási lehetőségek alapján Budapesten kívül több európai város is felfért a tizes listára. Igaz, a kritériumok azt jelzik, hogy valójában a külföldről érkező - az otthonról kapott magas nyugdíj birtokában - idős ember éreztheti magát a munkás évek után megpihenve a paradicsomban Magyarországon.

A frissen publikált tanulmány készítői azt nézték meg, hogy a nyugdíjasoknak legfontosabb szempontok alapján mely városok lehetnek a legélhetőbb nyugdíjparadicsomok. A 13 kritérium, amit megvizsgáltak:

- megélhetési költségek,
- bűnözés és biztonság,
- angol nyelv ismerete (mivel angol a tanulmány),
- szórakozás,
- környezet,
- környezeti feltételek,
- a külföldi csoportok/közösség megléte és összetartása,
- egészségügy,
- infrastruktúra,
- rekreációs lehetőségek,
- letelepedési lehetőségek és adók,
- ingatlanok árai és
- a külföldi tulajdonjog-szerzésre vonatkozó korlátozások.

A fenti feltételek alapján felállított tizes listára Budapest is felkerült a 8. helyen, fővárosunkkal kapcsolatban külön kiemelték, hogy Európa egyik legbájosabb fővárosa, ahol a modern városi látkép mellett fontos hangsúlyt kap a történelmi oldal is. Külön kiemelik Budapest termálfürdőit és a világszinten is elismert fesztiváljait, de leginkább a szuper alacsony költségeket.  ( ez nyilvánvalóan a külföldről érkező nyugdíjakra vonatkozik - a szerk.)  A tanulmány szerint ugyanis nagyon alacsony árak mellett tudják élvezni az európai színvonalat azok a nyugdíjasok, akik Budapestet választják.

A tizes listát itt találják.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!