Előző
Következő
új cikk

Belföld

Döbbenet - Egy édesapa küzdelme a külföldön kómába esett lányáért

nepszava.hu|2017. aug 6. 07:59
[A+ A-]

Illusztráció/Shutterstock

A 19 éves szegedi lány egy autóbaleset után esett kómába, azóta fekszik egy bulgáriai kórházban. Szülei lassan három hete nem tudják elérni, hogy hazahozhassák: az orvosok nem kommunikálnak sem velük, sem az egészségbiztosítóval, de még a lányt fogadni kész szegedi klinikával sem- írja a Délmagyar.

Édesapja két és fél hete küzd azért, hogy kómában lévő gyerekének gyógyulását biztos kezekben tudhassa, de a szülők Bulgáriában ragadtak, és csak magukra számíthatnak. Ha a tengerparton kell aludnunk és a kukából ennünk, akkor sem megyünk haza, amíg a lányunkat nem szállítják Szegedre - jelentette ki az apa.  A fiatal lánynak kétoldali agyi ödémája van, gégemetszést kellett rajta végrehajtani, és két nyaki csigolyája is eltört.

Vanessza édesapja és édesanyja azonnal Bulgáriába utazott, idáig azonban szinte semmire nem jutottak: lényegében csak falakba ütköznek.

A kórházban az orvosok nem beszélnek angolul, így kézzel-lábbal mutogatva próbáltuk kideríteni, hol van a lányunk. Közölték ugyanis, hogy náluk nincs. Az orvosok sem a magyar, sem a tiszteletbeli bolgár konzullal nem voltak hajlandók telefonon beszélni. Hosszú időbe telt, mire kiderült, hogy iratok nélkül Alexandra néven, „magyar autóbalesetes" megjelöléssel regisztrálták.

Egy Bulgáriában élő magyar nő, hallva a történetükről 250 kilométert utazott, hogy a segítségükre legyen az aggodalom miatt már félőrült szülőknek, és egész nap tolmácsolt a kórházban.

Ekkor egy kicsit közlékenyebbek voltak, de valójában akármikor megyünk, semmilyen információt nem adnak, csak a pultnál beszélgetnek egymással – mesélte felháborodottan az édesapa, akivel a nyakrögzítőt is megvetették, és a higiéniás termékeket sem biztosítják, ha nem hoznak a lánynak. A család jelenleg annyit tud, hogy Vanesszát csak magánrepülőgéppel lehet hazahozni. A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője a szülőktől már tud az esetről és fogadná is a lányt, ám ehhez szüksége lenne az állapotát igazoló papírokra és egy friss CT-re. Azokat azonban a burgaszi kórházból nem küldik, és nem is hajlandók felvenni a kapcsolatot a szegedi professzorral. Ugyanígy az egészségbiztosító sem kapta még meg a szükséges dokumentumokat, a család pedig nem érti, mire várnak.


Lájkoljon minket a Facebook-on is!