Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nagyon kellene ivóvíz és áram Moszulban

nepszava.hu|2017. aug 6. 10:58
[A+ A-]

Fotók: AFP

Újraindul az élet a porig rombolt iraki Moszulban. Aki teheti, nem vár az állami segítségre, maga lát hozzá ahhoz, hogy ismét felépítse – az esetek többségében a nulláról – azt, ahol vagy amiből korábban élt - tudósít az Euronews.

A hajdan kétmilliós nagyvárost két hullámban kilenc hónapon át ostromolta a kormányhadsereg, hogy három év után visszafoglalja az Iszlám Állam terrorszervezettől. Egy férfi arról beszél, hogy a kormány és a nemzetközi közösség magára hagyja ezt a lerombolt várost, amely több mint négymillió ember otthona. El kellett menekülniük, táborokban élnek, mert Moszulban sem lakniuk, sem dogozniuk nincs hol. Úgyhogy ő úgy döntött, újjáépíti a boltját a saját költségén.

Nagyon sokan azért halogatják, hogy visszatérjenek, mert a legalapvetőbb szolgáltatások sem működnek. Úgyhogy itt most a legegyszerűbb megoldások is aranyat érnek. Egy fiatalember rögtönzött éttermet működtet. Szerinte egész jó a helyzet. Nagyon remélik, hogy az ivóvízellátás és az áramszolgáltatás is helyreáll hamarosan. Folyamatosan hívják az embereket, hogy jöjjenek át a város keleti részéből a nyugatiba. Most már rendben lesznek a dolgok – teszi hozzá.

Moszul Irak északi részén, a Tigris-folyó két partján fekszik, ha úgy tetszik, hogy több ezer éve. Az ókori asszír birodalom központja, Ninive romjaira épült.

A terroristák, majd az ostrom pusztítása után talpra fog állni, de ez évekbe telik majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!