Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Látogatható a londoni titkos királyi kert

MTI|2017. aug 7. 05:19
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Először látogatható a híres londoni Kew Gardens titkos királyi kertje, egy 16 hektáros erdő, amely egykor a VII. Henrik Richmond House-i birtokához tartozó óriási szarvaspark része volt, később pedig III. György fejlesztette tovább. A területet Viktória királynő ajándékozta a királyi botanikus kerteknek 1898-ban, de az azóta eltelt több mint száz évben szinte érintetlenül hagyták, csak fajmegőrzési munkákat végeztek benne.

Most először sétautat alakítottak ki a királyi kert lenyűgöző fái között, amelyek közül néhány még a Tudor-korból való. Ilyenek például az 1600-as években ültetett szelídgesztenyék. Vannak ősi tiszafák is, amelyekből hosszú íjakat készítettek. Ezek segítségével nyerte meg az incourt-i csatát V. Henrik a százéves háborúban. ,,Többek szerint ha nincs a tiszafa, ma franciául beszélnénk" - írta a The Daily Telegraph. A tiszafa kérge szolgáltatja a rák elleni egyik fontos hatóanyagot, a taxolt. A Kew Gardens a világ egyik legnevesebb botanikus kertje. 1840-ben alapították, manapság több mint 30 ezer faj képviselői láthatók benne.

Itt található az egyik legnagyobb herbárium is, a növényekkel kapcsolatos könyveket őrző könyvtárában több mint 750 ezer kötetet őriznek, az illusztrációkat tartalmazó gyűjteménye 175 ezer darabos. London legkeresettebb turistalátványosságai között tartják számon, része a világörökségnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!