Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jobbik - Cukormáz és betyáros mozgások

Népszava|2017. aug 7. 05:03
[A+ A-]

FOTÓ: MTI/NAGY LAJOS

A Jobbikból már kikoptak azok, akik vállalhatatlan nézeteket képviseltek – állítja Volner János frakcióvezető. A cikkünkben említett példák nem erősítik kijelentését.

Budapesten megalakult az Erő és Elszántság első alapszervezete. Arról az új szélsőjobboldali mozgalomról van szó, amelyet a közelmúltban hozott létre az Identitesz nevű társaság és a Betyársereg. Alighanem már csak idő (és időzítés) kérdése, hogy a Vecsésen tartott zászlóbontás után a mozgalom mikor jelenti be párttá alakulását. Azzal, hogy a Tyirityán Zsolt vezetésével működő – úgynevezett klánokba szerveződő – Betyársereg kilépett a politikai porondra, a Jobbiknak is üzent: nem elégszik meg a „patrióta sportegyesület” szerepével.

Korábban Volner János, a Jobbik frakcióvezetője is „patrióta sportegyesületként” határozta meg a Betyársereget. „Nem csak én neveztem így őket, az öndefiníciójuk is ez volt. Illett is rájuk, hisz a tagság túlnyomórészt erőemelőkből, különféle küzdősportokban jártas férfiakból áll” – mondta a Népszavának a frakcióvezető. Azt, hogy a Betyársereg politikai mozgalmat alapított, Volner nem kommentálta. Mindenkinek, aki segíteni szeretne az országnak, sok sikert kíván. Tyirityán Zsoltot értelmes embernek tartja, aki a Betyársereg élén már bizonyította vezetői kvalitásait. Kérdésünkre, annak ellenére is fenntartja-e véleményét, hogy Tyirityán nemzetiszocialistának – nácinak – vallja magát, mozgalma pedig a fajvédő, rasszista vonalat viszi, Volner közölte: „ezzel a részével nem foglalkozom. Járják a saját útjukat, és mi is járjuk a miénket.”

Az új mozgalom kapóra jöhet a politikai centrumot megcélzó Jobbiknak, amely így felmutathat egy tőle jobbra lévő, szélsőséges társaságot. De az is benne van a pakliban, hogy Tyirityánék a Jobbiktól szipkáznak el tagokat. Volner János azonban nem tart ettől. A frakcióvezető szerint valóban voltak jobbikosok, akik vállalhatatlan nézeteket képviseltek, de az évek során ők kikoptak a pártból. A Jobbikban – állította – ma már senki nem szimpatizál olyan ideológiákkal, amelyeknek nincs helyük a XXI. században.

A magunk részéről nem vagyunk meggyőződve arról, hogy befejeződött volna a Jobbik tisztulási folyamata. A kormány lakájmédiájához sorolt Pesti Srácok nemrég számolt be annak a 17 éves lánynak az esetéről, aki tagja a Jobbik ifjúsági tagozatának, miközben magánlevelezésében „harsány nemzetiszocialista nézetek vall, Hitlert élteti”. Másik nagy kedvence Vona Gábor pártelnök. A hírre reagálva a Jobbik csak azt kifogásolta, hogy a fideszes „hazugsággyár” gyerekek privát cseteléséből kreál politikai ügyet, a lány nézeteit szó nélkül hagyta.

A párt felsőbb köreiben is érdemes körülnézni. Bár Vona Gábor az elnökségéből és a parlamenti frakcióból kiszorította Novák Elődöt, ennek nem ideológiai, hanem praktikus okai voltak: Novák túlságosan önjárónak bizonyult. Helyette ráadásul a párt alelnöke lett Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. A Toroczkai kezdeményezésére elfogadott önkormányzati rendelet muszlim- és melegellenes pontjait az Alkotmánybíróság jogsértőnek nyilvánította és megsemmisítette.

Nem mellékesen Toroczkai alapítója a Betyárseregnek, amelynek honlapján tavasszal ezt nyilatkozta CEU-ügyben: „A Soros-egyetem a nemzetellenes politikusok keltetője, Soros György Magyarország kútmérgezője, az európai nemzetek egyik legnagyobb ellensége, akit ki kellene tiltani az országból is, az egyetemét pedig be kell zárni.” És azt is mondta, hogy nagyon büszke a Betyárseregre, amely „Tyirityán Zsolt vezetésével a nemzeti oldal egyik legfényesebb sikertörténetévé vált.”

Toroczkai László szerint egyértelmű, hogy néppártosodni kell, ha pártja választást akar nyerni. Ebből azonban nem következik, hogy a Jobbik elvesztette volna „nemzeti radikális” jellegét.

Hullámzó viszony

A Jobbik és a Betyársereg kapcsolata hektikusan alakult. Kezdetben Vona Gábor a Betyársereget is szövetségesei között tartotta nyilván. A Jobbik szempontjából váratlanul sikeres 2009-es EP-választás után a pártelnök Ópusztaszeren tárgyalt Tyirityán Zsolttal az együttműködésről – más szélsőjobboldali szervezetek és szurkolói csoportok képviselői társaságában. Két év múlva Tyirityán megütötte Novák Elődöt, aki nehezményezte, hogy a Betyárseregben erénynek számít a börtönviseltség. Az inzultus után a Jobbik felszólította tagjait, hogy lépjenek ki a Betyárseregből.

Sneider Tamás jobbikos képviselő – jelenleg az Országgyűlés alelnöke – közölte, hogy a Betyársereg tevékenysége nem illik bele a Jobbik gondolataiba. Később javult a viszony, Vona Gábor együtt fotózkodott Tyirityán Zsolttal. Sőt. Idén tavasszal egy Heves megyei incidens kapcsán kiderült, hogy Sneider Tamás két fia is tagja a Betyárseregnek. Sneider akkor elmondta: büszke fiaira, egyáltalán nem bánja, hogy részt vesznek a Betyársereg „sportrendezvényein”. (Kevéssel előtte, az úgynevezett becsület napján Tyirityán a Waffen SS-t dicsőítette.)

Most, hogy a Betyársereg deklaráltan politikai babérokra tör, újra kerestük Sneider Tamást. Szerinte nem várható, hogy a betyársereges szerveződés – ha párttá alakul – érdemben befolyásolná a Jobbik eredményeit a parlamenti választáson. Miután a Fidesz autokratikus berendezkedésű állam kiépítését vette célba, és társadalompolitikáját tekintve szélsőséges, agresszív irányba fordult, Sneider Tamás a jelenlegi tendenciák alapján úgy véli: az új szélsőjobboldali párt inkább a Fidesz szavazóbázisát csökkentheti, illetve olyanokat szólíthat meg, akik lehet, el se mennének szavazni.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!