Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fél a hatalom? - Nem közvetítik a testületi üléseket Orosházán

Népszava|2017. aug 7. 05:07
[A+ A-]

Orosháza/Google Street View

Orosháza fideszes vezetése úgy döntött, hogy a jövőben nem lehet közvetíteni a testületi üléseket, így a helyiek sem élőben, sem felvételről nem láthatják az ülésteremben történteket. Az erről szóló előterjesztés lényegében semmivel nem indokolta a döntést. Az ellenzék szerint a helyi hatalom fél, ez áll a döntés mögött. Érdekes egybeesés, hogy az önkormányzat működtette hírportálon már regisztráció után sem lehet kommentelni.

Orosházán 2010 óta közvetítették élőben a testületi üléseket. Két évvel később országos botrány robbant ki, mert kizárólagos közvetítési jogot adtak a helyi döntéshozók az önkormányzati tulajdonban lévő Orosházi Média Kft.-nek a testületi ülések közvetítésére. Törvénytelenül. (A város polgármestere akkor az a Dancsó József volt, aki jelenleg a Magyar Államkincstár vezetője, és a tévés botrányt megszellőztető médiumnak azt üzente, hogy a „Magyar Narancs nem jogforrás.”) A rendeletet nem sokkal később visszavonták. Egy korábbi ülésen egy független operatőrt a biztonsági emberek kivezettek a tanácsteremből, megakadályozva ezzel a munkáját.

A helyi ellenzék a demokrácia ellehetetlenítésével, a szólásszabadság csorbításával vádolja a várost irányító Fideszt az élő közvetítések megszüntetése miatt. A hatalom fél – fogalmazta meg egymástól függetlenül Füvesi Sándor (MSZP) és Szabó Ervin (Jobbik) képviselő. A kormánypártiak azzal vették védelmükbe a döntést, hogy az előterjesztések ismerete nélkül nem érthető a közvetítés.

Ráadásul a képviselők úgy szavaztak a változásokról, hogy annak részleteivel nem lehettek tisztában. Az Orosházi Városi Tévé arra vállalt kötelezettséget, hogy összefoglalót készít a testületi ülésekről, ám az erről szóló előterjesztésből még az sem derül ki, hány perces tudósítások készülnének a jövőben. Az pedig erősen kérdéses, hogyan készíthető szakmailag elfogadható, kiegyensúlyozott összefoglaló a nem ritkán nyolc-tíz órás ülésekről. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy - a város lapot, a tévét és a helyi hírportált, az oroscafe.hu-t működtető - Orosházi Média Kft. önkormányzati tulajdonban áll, és a kenyéradó gazda kiléte kevéssé garantálja pártatlanságot.

Az Orosházi Média Kft. ügyvezető-főszerkesztője, a nemrégiben kinevezett Nánási János a testületi ülésen elismerte, hogy helyi tévé nézettségét semmilyen módon nem lehet mérni. A Fidesz-frakció ennek ellenére az alacsony nézettséggel indokolta a vita során a közvetítések megszüntetését. A szocialisták szerint az orosházi polgármester, Dávid Zoltán alkalmatlanságának elrejtésének szándéka áll az ügy hátterében, és az a tény, hogy az ellenzék a testületi üléseken komolyan megszorongatja és zavarba hozza a Fidesz-frakciót.

A helyi önkormányzati médiát jelentős összeggel, 60 millió forinttal támogatja az önkormányzat, amelyet az elmúlt év végén a fideszes belső marakodás sem került el. Ennek nyomán több meghatározó munkatárs távozott, és az addig önálló kft.-ként működő gazdasági társaságot beolvasztották a helyi művelődési központba.

A fenti döntéssel egy időben megszüntették a kommentelési lehetőséget az oroscafe.hu hírportálon. Korábban korlátlanul tehették ezt meg az oldal látogatói, majd regisztrációra kényszerültek, és most ez a lehetőség is megszűnt. A „múltat végképp eltörölni” szándéka érződik abban, hogy a hírportál valamennyi cikke alól eltűnt az elmúlt hét-nyolc év valamennyi kommentje.

Bod Péter írása a NÉPSZAVÁNAK

Lájkoljon minket a Facebook-on is!