Előző
Következő
új cikk

Külföld

Távozik posztjáról Del Ponte

Népszava-információ|2017. aug 7. 08:08
[A+ A-]

Carla Del Ponte FOTÓ: FABRICE COFFRINI / AFP

Távozik posztjáról a délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék hajdani főügyészeként nemzetközi hírnévre szert tett Carla Del Ponte. 

A tapasztalt diplomata, nemzetközi jogász az elmúlt években a világszervezet Szíriával foglalkozó vizsgálóbizottságában ténykedett, ám olyannyira kiábrándítónak és fölöslegesnek érezte az ENSZ-testület működését, hogy inkább leköszön – adta hírül tegnap a svájci Blick. A lap szerint a 70 éves Del Ponte a közeli napokban nyújtja be lemondó levelét, bár még részt vesz egy, a polgárháborús bűntettek témájának szentelt, szeptemberi tanácskozáson.

„Nem maradhatok tovább tagja ennek a bizottságnak, amely egyszerűen semmit sem tesz” – idézte a diplomáciai karrierje előtt jogi pályát befutó asszony szavait a lap. Del Ponte kifejtette: a szíriai helyzetet vizsgáló testület nem élvez komoly politikai támogatást, addig egyfajta alibi-szervezet marad, a politikai háttértámogatáshoz viszont a Biztonsági Tanácsnak létre kellene hozni egy, a szíriai háborús bűntettek ügyében illetékes, külön, széles jogkörű törvényszéket.

Ám a BT a jelek szerint nem törekszik az igazságra – fogalmazta meg kemény vádjait Del Ponte, aki úgy véli, hogy a több mint fél évtizede polgárháború sújtotta közel-keleti országban eleve hibás a jó és rossz felek szembeállítása. Többnyire úgy kezelik, hogy a kormányzat a gonosz, s az ellenzék a jó. Pedig valójában Szíriában mindenki a rossz oldalon áll. Bassár al-Aszad rendszere szörnyű, emberiség elleni bűntetteket követett el, például vegyi fegyvereket vetett be. Ám az ellenzék valójában szélsőségesek és terroristák csoportja – vélekedett Del Ponte, akit a világszervezet egyik legtapasztaltabb nemzetközi jogászának tartanak. Korábban, 1999 és 2007 között a ruandai népirtás, illetve a balkáni polgárháború felelősei ellen lépett fel. „A szíriai háború azonban szörnyűbb annál, ami Ruandában vagy Jugoszláviában történt” – mondta Del Ponte.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!