Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az Európai Unió elfogadja a ruandai eredményt

Népszava-információ|2017. aug 7. 08:16
[A+ A-]

A képen a ruandai elnök, Paul Kagame ünnepli az újraválasztását Kigaliban, augusztus 5-én FOTÓ: CYRIL NDEGEYA / AFP

Az EU szorosan nyomon követte a ruandai elnökválasztás fejleményeit, hangsúlyozta az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője. A brüsszeli közleményben úgy ítélik meg, hogy a ruandai voksolás békésen, szervezetten zajlott, noha különféle problémák merültek fel. 

A jövőbeni voksolásokon, ajánlja az EU, növelni kell az átláthatóságot, az embereket jobban be kell vonni a politikai folyamatokba, javítani kell a jelöltek regisztrációjának folyamatát, az eredmények összesítését. Brüsszel támogatja az Afrikai Unió választási megfigyelő missziójának ajánlásait a rendellenességek kiküszöbölésére. Az EU további támogatást nyújt Ruandának a demokratikus folyamatok elmélyítésére.

A pénteken tartott ruandai elnökválasztáson a hivatalban lévő elnök, Paul Kagame földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, harmadik mandátumát szerezte meg. Kagame 17 éve áll az afrikai ország élén. Emberi jogi csoportok ugyanakkor széleskörű jogsértésekről számoltak be, az országban elhallgattatták a független sajtót, s az ellenzéki politikai erőket, a külföldi megfigyelők több helyre nem jutottak be. Kagame a voksok 98,63 százalékát szerezte meg a nemzeti válaszási bizottság szerint. A voksoláson 96 százalékos volt  a részvételi arány. Az 59 éves egykori gerillavezér 2010-ben a voksok 93 százalékát szerezte meg, most újabb hét évvel meghosszabbította hatalmát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!