Előző
Következő
új cikk

Sport

Bienerth a TV2-ben vágott vissza a MÚSZ-elnökség lemondott tagjainak

nepszava.hu|2017. aug 7. 10:08
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József/ Népszava

Bienerth Gusztáv a TV2 reggeli műsorában nyilatkozott a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) hat elnökségi tagjának lemondásáról, amivel működésképtelenné vált a szervezet. Az elnök felrótta, hogy anélkül léptek az elnökségi tagok – köztük több olimpiai bajnok úszó -, hogy az okokat vele tudatták volna. Ezután azt is bejelentette, mikorra hívja össze a rendkívüli közgyűlést az új tagok megválasztása érdekében.

A MÚSZ elnöke arra panaszkodott, hogy még a vizes vb utáni, beszámoló jellegű ülésen is a támogatásukról biztosította a testület, majd váratlanul lemondott hat elnökségi tag. „Egy sikeres világbajnokság után az elnökség határozatképtelen” - panaszkodott Bienerth, aki a történtek ellenére nem mond le, "rengeteg az elvégzendő munka, a peremfeltételek nem könnyűek” - magyarázta Mokkában. 

Bienerth a műsorban azzal támadt vissza a szerinte puccsszerűen lemondott elnökségi tagoknak, hogy valószínűleg szabálytalan dolgok folytak a szervezetnél. „Nem pozitív fényben tűnt fel az ellenőrzés alapján az elnökség munkája sem, amely testület ráadásul két éve egy jelentést nem tett le" - mondta. Az elnök szerint „meghatározó és súlyos megállapításokra” jutottak a vizsgálat során, majd pár példát is felsorolt a feltárt szabálytalanságokra: „jelentős értékkülönbség a megrendelt munka és annak értéke közt”, „vezető tisztségviselő szerződése a saját cégével”. De az is előfordult, hogy a szervezetnél valaki jutalékot vett fel olyan cégtől, amellyel a szövetség szerződésben állt – szemezgetett Bienerth állításaiból a hvg.hu. A kérdésre, hogy tesz-e ezek miatt feljelentést, azt mondta: ezt „nem cáfolja”, de „ez nem egyik napról a másikra megy”, először például még egyeztetnie kell a jogi bizottsággal.

A MÚSZ elnöke ezután bejelentette, hogy szeptember 1-én, 10 órára hívja össze a rendkívüli közgyűlést, itt választhatják meg az új elnökségi tagokat is.

Bienerth Gusztávot januárban választották meg a Magyar Úszó Szövetség elnökének, ám a bizalomvesztés a MÚSZ májusi közgyűlésén már nyilvánvaló volt. A hazai világbajnokság után előbb az ellenőrző testület vezetője és tagjai mondtak le, majd olimpiai és világbajnokok, illetve neves edzők követelték a változást. 

Az viszont, hogy az Andy Vajna tulajdonolta TV2 műsorában nyilatkozott a MÚSZ körüli botrányról, önmagában is arról árulkodik, hogy az elnök a botrányok ellenére nem mond le, hiszen a kormány még nem engedte el a kezét. Ezt bizonyítja Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyilatkozata is, amiben gyakorlatilag selyemzsinórt küldött az úszó szövetség elnökének, amikor azt mondta: mindenképpen szakmai vezetést tartana szerencsésnek a szervezet élén. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!