Előző
Következő
új cikk

Belföld

Modern kori útonállók rabolják ki a kamionokat

Népszava|2017. aug 8. 05:10
[A+ A-]

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Régiós szinten tavaly több mint 2600, közúti áruszállításban résztvevő jármű ellen követtek el bűncselekményt. A magyar utakon 50 esetet regisztráltak.

A közúti árufuvarozók ellen elkövetett bűncselekmények száma tavaly riasztóan megugrott az európai, közel-keleti és afrikai régióban: az ezeket az eseményeket regisztráló nemzetközi szervezet, a TAPA adatai szerint 2015-höz képest tavaly 72 százalékkal több , mintegy 2600 ilyen jellegű káresemény történt. Európában csak idén májusban több mint hat millió euró értékben tulajdonítottak el árut közúti szállítás közben. Mivel a bűncselekmények 72 százaléka nem őrzött parkolókban következik be, ezért a szervezet egyik fő célkitűzése az őrzött parkolók számának növelése.

Európán belül Nagy-Britanniából jelentették a legtöbb támadást, szám szerint 1188-at. Egy bűncselekményre vetítve az átlagos kár meghaladta a 68 000 eurót, vagyis a 20 millió forintot.

A veszteségek minimalizálása és a bűncselekmények megakadályozása és felderítése érdekében, a nemzetközi és hazai fuvarozói szektor szereplői egyre gyakrabban vesznek igénybe telematikai szolgáltatásokat szállítmányuk védelmében. A rakomány folyamatos nyomon követésének köszönhetően a központban azonnal látják, ha az autó elhagyja a számára kijelölt útvonalat, vagy ha a vezető túllépi a várakozási idejét, aminek hátterében akár egy rablás kísérlet is állhat.

Magyarországon 2015-ben 101, míg 2016-ban 50 olyan bűncselekményt regisztrált a rendőrség, ahol az elkövetés helyszíne kamion, vagy tehergépjármű volt.

"Egyik fontos erőfeszítésünk, hogy a biztosító társaságok vegyék figyelembe árukár biztosítási árképzésükben azt, ha egy vállalkozás a rakomány biztonságát növelő technikai eszközt, például GPS nyomkövetést, vagy raktérajtó nyitást érzékelő eszközöket vesz igénybe, ezzel csökkentve a biztosító kockázatát. Ez jelenleg nincs így" - mondta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének főtitkára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!