Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Mikrochip a bőr alatt

Népszava|2017. aug 8. 05:18
[A+ A-]

Fotó: AFP/Adam Berry

A bőr alá helyezett apró készülékkel ajtók nyithatók ki, mobiltelefonok, számítógépek indíthatók el és fizetni is lehet vele.

Alig észrevehető kis kidudorodás jelzi a kézfejen, hogy alatta egy rizsszemnyi mikrochip kapszula rejtőzik. Segítségével ajtók nyithatók ki, mobiltelefonok, számítógépek indíthatók el, fizetni lehet velük. A beleépített technika nem új és különleges, ilyen elektromágneses rádiófrekvenciás elven működő ragasztós címkék védik például az árukat a tolvajoktól. Az egyik gyártó cég, a Dangerous Things tavaly több mint tízezret adott el a kapszulákból. Egy visconsini cégnél már 50 alkalmazott kezébe ültették be a 300 dolláros eszközt.

Cégek tucatjai érdeklődnek szerte a világban az implantátum iránt. Ezzel együtt az aggodalmak is nőnek, hiszen személyes adatok biztonsága is veszélybe kerülhet általuk. „Csipek nélkül sem jelent semmi különösebb nehézséget hozzájutni a személyekhez köthető adatokhoz – mondja Kevin Warwick, a Coventry University kibernetika professzora, aki elsőként a világon, 1998-ban kezdett ilyet viselni az alkarjában. ,,A Google, az Apple és a Facebook pedig sokkal több és pontosabb információt tud szerezni napi tevékenységünkről, mint amilyet egy ilyen chip adni tud - ami csak néhány centiméterre a leolvasó berendezéstől aktiválódik -, tehát GPS-es követésre alkalmatlan. Hátrányok azért vannak, a chip meghekkelhető, bár a belépőkártyák is. Ha elromlanak, nehéz kivenni őket a bőr alól vagy akárcsak lekapcsolni őket. Előnye, hogy nem lehet a otthon felejteni, a rajta tárolt adatok épp ott és akkor hívhatók elő memóriamutatványok nélkül, ahol szükség van rájuk."

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!