Előző
Következő
új cikk

Belföld

Viták is morzsolhatják a Momentumot

Népszava|2017. aug 8. 05:06
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Újabb elnökségi tag mondott le a Momentum Mozgalomnál: a vidéki pártszervezésben részt vevő Pottyondy Edina után Kádár Barnabás, a pártnak februárban óriási sikert hozó olimpiai népszavazási kampányfőnöke is távozott a vezetéséből. Mindkét volt vezető közleményében személyes okokkal magyarázta a lemondását, Kádár Barnabás ugyanakkor megjegyezte, voltak vitái.

Hajnal Miklós, a párt szóvivője lapunknak leszögezte: a Momentum párttá alakulása óta radikálisan megváltozott a szervezet élete, a korábbi baráti közösség a NOlimpia után pedig néhány hónap alatt tízszeresére nőtt. „Ilyenkor természetes, hogy mindenki újragondolja a pártban betöltött szerepét”. Hangsúlyozta ugyanakkor: mindkét politikus továbbra is a Momentumban fog dolgozni. Azt cáfolni igyekezett a szóvivő, hogy a ötből két elnökségi tag lemondása a nemrég indult, fiatal párt valamiféle megroppanását jelezné. Az eredetileg 99 fővel alapított pártnak mára 1159 tagja van és jelenleg is több mint hatszázan várnak felvételre – mondta el Hajnal Miklós lapunknak.

Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint sincs különösebb probléma a Momentumnál: a néhány hónap alatt négyszeresére bővült párt vezetése most kezd hozzácsiszolódni egy országos párt körüli rendkívüli igénybevételhez. „A Momentumban eleve igen kevés az elnökségi hely – mondta az elemző –, míg az összes többi pártban egy tucat elnökségi tag van, addig itt négy, akiknek az országos pártszervezés mellett kell ellátni az óriási médiaérdeklődésből fakadó feladataikat.” Szentpéteri szerint könnyen lehetett, hogy valakinek ez csak mostanáig ment és most úgy döntött, hogy valami kényelmesebb feladatot választ.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője szerint ellenben a mostani távozásoktól függetlenül a Momentum két problémával is szembe néz. „Az egyik az öndefiníció problémája: a Momentum láthatóan azt kommunikálja, hogy ők se nem jobb, se nem bal.” Márpedig Kiss szerint nem lehet annyira kilúgozni egy pártprogramot, hogy ne jelenjen meg benne semmi értékrendi választás. „Annak egy párton belül egy legitim vitának kellene lenni, hogy ki az, aki piacpártibb, vagy ki az, aki az alsó osztály megerősödésében gondolkozik. Sokáig nem lehet egy szervezetben tartani ennyire eltérő nézeteket”. Másfelől: szabad-e úgy nekifutni a választásoknak, hogy deklaráltan nem működnek együtt senkivel? A Momentum most az országos hálózatépítéstől várja a megerősödést, ám könnyen lehet, hogy ez idővel a pártban feszültséget fog okozni – vélte Kiss Ambrus. A tagság előtt ugyanis ott lebeg a Párbeszéd vagy az LMP példája: könnyen be lehet ragadni egy öt százalék alatti szinten, márpedig Kiss Ambrus egyelőre nem látja, valójában mivel tudna lendíteni a népszerűségén az új tömörülés, hiszen az országos hálózat kialakítása a Momentumnál jóval nagyobb pártoknak is csak nehezen megy.

Orbánra utaznak a fiatalok
Bár a Momentum népszerűségét az indulása utáni első hónapokban a teljes népességben 2, a biztos pártválasztók között 3-5 százalék körülire mérték a közvéleménykutatók, a Politico egy, minap megjelent cikkében - igencsak meredek hasonlattal - már egyenesen Orbán lehetséges kihívóiként említette a „hipszter hazafiakat”. A lap Fekete-Győr András, a Momentum 25 éves elnöke kapcsán arra is emlékeztetett: Orbán Viktor is igen fiatalon vágott bele a politikába, ám nem sokkal később már a Parlamentben volt.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!