Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kanyarós gyerekek kerültek kórházba Nyíregyházán

nepszava.hu|2017. aug 8. 08:00, frissítve: 2017. aug 8. 18:26
[A+ A-]

A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock

Kanyaró vírus okozta fertőzés miatt került be több gyerek is a nyíregyházi Jósa András Kórház infektológiai osztályára - tudta meg a Blikk. A román állampolgárságú diákok között volt, aki életveszélyes állapotban került be az intézménybe. Reagált a kórház.

A gyerekek kirándulni jöttek Magyarországra, és már itt tartózkodásukkor jöttek elő a vírusra jellemző tünetek, mint például a magas láz, étvágytalanság, hasmenés, hányás - árulta el a lap informátora, aki elmondása szerint nem akar pánikot kelteni, de mindenkinek joga van tudnia az ilyen és ehhez hasonló esetekről.

Az intézményben csak annyit közöltek, hogy az esettel kapcsolatos közleményük jóváhagyásra vár, addig nem tudnak felvilágosítást adni a kórházban előfordult betegségről.

Romániában június végéig országszerte 7491 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek a betegség tavaly februári megjelenése óta, közülük mintegy 5500-an idén kapták el a kórt. A járvány az ország teljes területére kiterjedt. Az első félév végéig 31 halálos áldozatot követelt a kanyarójárvány Romániában,  az összesített megbetegedések száma pedig már elérte az ötezret. A legtöbb eset az ország nyugati részén, közel a magyar határhoz, Temes megyében fordult elő – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia korábbi közleményéből, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy hazánkban átlagosan egy tucat körül volt a hazai kanyarósok száma minden évben, a „behurcolt” esetekből eredendően. Ezt idehaza, a román határ mellett regisztrált megbetegedések száma idén már áprilisra elérte.

Nemrég a makói kórházban rendeltek el karantént, mert a kórház több munkatársánál jelentkeztek a kanyaróra jellemző tünetek. Közülük ötnél laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést.

Reagált a kórház
Elhagyhatta a nyíregyházi kórházat az az öt gyermek, akiket szüleik kanyarós megbetegedés tüneteivel vittek a gyógyintézménybe még július végén - tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kedden az MTI-t.
A megyei kórház közleményében hangsúlyozta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nincs kanyarójárvány, és jelenleg a gyógyintézmény egyetlen tagkórházában sem kezelnek beteget a kanyaró tüneteivel.
Közleményük szerint július 29-én négy gyermeket vittek szüleik a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának sürgősségi részlegére, a gyermekek típusos kanyarós megbetegedés tüneteit produkálták. Másnap, július 30-án hasonló tünetekkel vittek be még egy gyermeket.
Hozzátették, a gyermekek és szüleik román-magyar kettős állampolgárok, Korond községből származnak, jelenleg Magyarországon tartózkodnak. A legkisebb beteg kilenc hónapos, a legnagyobb hat éves volt, védőoltást nem kaptak, mivel Romániában a kanyaró elleni védőoltás nem tartozik a kötelező oltások közé.
A gyermekek ellátása elkülönítetten, a gyermekosztály fertőző részlegén, a szakmai és higiéniai protokollok szigorú betartása mellett történt, a részlegre vonatkozó látogatási tilalom mellett - olvasható a kórház közleményében. Mint írták, a betegek ápolását olyan személyzet végezte, akik megkapták a kanyaró elleni védőoltást.
A kezelésnek köszönhetően a gyermekek már elhagyták a kórházat. Az epidemiológiai szakemberek a betegek családjának magyarországi tartózkodási helyén a szükséges intézkedéseket megtették, a szükséges védőoltásokat a betegeknek és a családtagoknak is beadták - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!