Előző
Következő
új cikk

Belföld

Van is, meg nincs is határátkelő Bagaméren

nepszava.hu|2017. aug 8. 09:07
[A+ A-]

Nagy várakozás előzte meg februárban a román határon az ideiglenes határátkelő-nyitást, ami első­sorban a rokonlátogatásoknak, valamint a gazdasági és kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésének kedvezhet jelentősen. Hiába nyitottak azonban tíz ideiglenes átkelőt, ezek áldását még mindig csak szombaton élvezhetik a határ menti települések lakói. 

Európai uniós forrásból mindkét országban kiépültek azok az útkapcsolatok, melyek összekötése évekig húzódott. A határnál betonelemek akadályozták a használatukat, holott a sikeres projektzárásnak ez volt az egyik feltétele. A késlekedés okát Romániának a schengeni térséghez történő várható csatlakozása adta, hiszen azzal okafogyottá válik állandó határátkelők létesítése. Ám a schengeni határ továbbra is a magyar, ezért szükség volt a tíz helyszínen az ideiglenes határnyitásra. Akkor az is elhangzott: a két ország illetékesei később azt is megvizsgálják, melyik helyszínen bővítsék állandóra a nyitva tartást.

Orvos Mihály, Bagamér polgármestere a Hajdú Online-nak azt állítja, nagyon jót tenne a mezőgazdaságnak is, ha a határ két oldalán gazdálkodók kerülőutak nélkül segíthetnék egymást. Ehhez viszont kevés a 9–17 óráig tartó szombati nyitva tartás, amit előre bejelentve este 10-ig meg lehet hosszabbíttatni – mert mindennap lenne rá igény.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!