Előző
Következő
új cikk

Belföld

Metróbaleset - Meghosszabbítják a nyomozást

nepszava.hu|2017. aug 8. 09:20
[A+ A-]

Illusztráció: Tóth Gergő

Várhatóan meghosszabbítják a nyomozást a Pillangó utcai metróbaleset ügyében - válaszolta Polt Péter Hadházy Ákosnak, az LMP társelnökének írásbeli parlamenti kérdésére.

Mint ismert, a 2-es metró vonalán a Pillangó utcánál tavaly december 5-én történt a baleset, amikor egy érkező metrószerelvény nekiütközött az előtte lévő, már az állomás peronja mellett álló vonatnak. A balesetben tízen megsérültek.

A több mint nyolc hónapja tartó - tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyó - nyomozásnak még nincs gyanúsítottja. Polt Péter tájékoztatása szerint a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet alatt áll.

"Az ügyben a megalapozott gyanú közlésére nem került sor, a nyomozó hatóság a balesetveszélyt okozó tényezők teljes körű felderítése érdekében a tárgyi bizonyítási eszközök elemzésére, kihallgatásokra és szakértői vélemények beszerzésére is kiterjedő széles körű bizonyítást végez" - írta a válaszban a legfőbb ügyész.

Májusban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azt közölte, hogy novemberig várhatóan lezárja a metróbaleset vizsgálatát az NFM Közlekedésbiztonsági Szervezet. Mint megállapították, a vonat berendezései megfeleltek a követelményeknek, a járművezető az előírt sebességet nem lépte túl. A szerelvénynek a balesetkor tapasztalt mértékű megcsúszása csak rendkívüli, extrém csúszós pályán, az időjárás kedvezőtlen alakulása esetén következhet be. 

A szervezet balesetvizsgálói meghallgatták az érintett személyzetet, az egyik sérültet, beszerezték és kiértékelték a rendelkezésre álló adatrögzítők adatait. Felvették a kapcsolatot a szerelvény üzembentartójával, gyártójának magyarországi képviselőivel, hazai beszállítójával; segítségükkel beszerezték a szerelvény részletes műszaki dokumentációját és további adatrögzítők adatait. Az említett szervezetek bevonásával és rendőrségi részvétellel éjszakai üzemben futáspróbákat tartottak a balesetben érintett és egy másik szerelvénnyel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!