Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hazahozzák a külföldön kómába esett magyar lányt

Népszava|2017. aug 8. 10:11
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Napokon belül a szegedi klinikára szállíthatják azt a 19 éves magyar lányt, aki három hete szenvedett autóbalesetet Bulgáriában - tudtuk meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). 

Burkus Vanesszát a burgaszi kórházban kezelik, miután a baleset következtében kétoldali agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája is eltört. Súlyos állapota miatt mesterséges kómában tartják. A lány szülei is Bulgáriába utaztak, ám eddig hiába próbáltak intézkedni, csak falakba ütköztek.

A család tragédiájáról a Délmagyar számolt be elsőként, a lap szerint a helyi orvosok elsősorban nyelvi akadályok miatt sokáig nem tudtak érdemben kommunikálni a szülőkkel, és kezdetben a magyarországi illetékesekkel, így a lány fogadására jelentkező szegedi klinikával sem vették fel a kapcsolatot. Az események azután gyorsultak fel, hogy a portál és annak nyomán más sajtóorgánumok is beszámoltak az esetről. A kórházzal és a bolgár főorvossal azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a NEAK is egyeztetett.

- Bolgár anyanyelvű munkatársunk segítségével újra egyeztettünk a kórház betegfelvételi osztályával és az intenzív osztály ügyeletes orvosával. A bolgár kórház állítása szerint ők minden nap friss és hivatalos orvosi állapotjelentést juttatnak el email üzenetben a szegedi klinika orvosának - közölte lapunkkal a NEAK főosztályvezetője. Karsai András azt is elmondta, a burgaszi kórház tegnap arról nyilatkozott, hogy a beteget készek átadni a magyar mentőegységnek. Az egészségbiztosító tegnap kikérte az orvosi állapotjelentést, Vanesszát már a héten hazahozhatják, a légi szállításról a Trustair légi mentőegységét értesítették.

Karsai tájékoztatása szerint amint megérkeznek az orvosi papírok, a légi szállítás szervezését véglegesítik. - Amennyiben a szegedi klinika intenzív részlege a beteget mégsem tudná fogadni, így B. tervként előzetesen a Honvéd Kórház intenzívterápiás részlegével is egyeztetünk - tette hozzá. A biztosító Vanessza bulgáriai kezelésének több millió forintra rúgó költségeit is átvállalta.

Kifosztották a kómába esett lányt
A kómába esett lány édesapja a Délmahyarországnak elmondta, hogy már az első nap kiderült: Vanesszát élet és halál között kirabolták. Ékszerei, sőt ruhája is eltűnt a baleset után, azok a kórházba már nem érkeztek be. A fülbevalót, a gyűrűt és a nyakláncot ballagására kapta nagyszüleitől, azoknak elsősorban eszmei értékük volt. Időközben kiderült, hogy az eset nem egyedi: egy másik, autóbalesetet szenvedett család hasonlóan járt. Burkusék ezért ma megteszik a rendőrségi feljelentést – ebben segítséget kapnak majd a konzultól.
Az édesapa egyébként szintén megerősítette, hogy az egészségbiztosító kifizeti a 20 ezer eurós - több mint 6 millió forintos - ellátási költségét a burgaszi kórháznak és a légimentőkkel is tárgyalások folynak. Egy magángéppel megfelelő körülmények között, a család számára költségmentesen Szegedre tudják szállítani Vanesszát. Az édesapa bízik benne, hogy már a héten hazahozzák a lányát Szegedre. – Holnap már okosabbak leszünk, mert tolmáccsal, a konzul személyes jelenlétében tárgyalunk az igazgatóval, Vanessza állapotáról és arról, hazaadják-e – mondta a lapnak Burkus Sándor.
A kómába esett fiatal édesapja egyébként biztos benne: annak köszönheti a hirtelen előrelépést, hogy a média bemutatta kálváriájukat. Amíg ugyanis ügyük nem került nyilvánosságra, semmi segítséget nem kaptak, a kórházzal pedig nem boldogultak. Az angolul nem beszélő orvosok nem kommunikáltak a családdal, és Szegedről is hiába kereste őket a lányt fogadni kész klinika vezetője, ő is falakba ütközött.Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!