Előző
Következő
új cikk

Sport

"Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón!"

Népszava|2017. aug 8. 13:34
[A+ A-]

Baji Balázs FOTÓ: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Baji Balázs harmadikként végzett a férfi 110 méteres gátfutás döntőjében a Londonban zajló atlétika világbajnokságon. 

Az atlétika szerelmeseinek érdemes volt hétfőn este fél tizenegyig a televízió képernyője előtt maradni, ugyanis Baji Balázs elképesztő tettet hajtott végre a Londonban zajló világbajnokságon. A magyar vágtázó előzetesen abban reménykedett, hogy megdönti júliusi, 13,15 másodperces egyéni csúcsát a férfiak 110 méteres gátfutó döntőjében, amellyel reális célnak mutatkozott az egyik dobogós pozíció.

A 28 éves sprinter jól rajtolt, de a második gátat leverte, emiatt némileg megtört a lendülete. Azután ismét jó tempóban futott, majd ugyan a nyolcadik gáton megint hibázott egy kicsit, de a kilencedik és tizedik már szinte tökéletesen sikerült. Az utolsó gáthoz az ötödik-hatodik helyen érkezett, s ekkor még plusz energiákat mozgósítva 13,28 másodperces idővel bronzérmes pozícióban ért célba az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod, valamint az előző világbajnokságon győztes orosz Szergej Subenkov mögött. A verseny pedig annyira szoros volt, hogy a nyolcadik helyezett riválisát mindössze kilenc századdal előzte meg.

"Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat" – értékelt az M4 Sportnak Baji. Leszögezte, nagyon kemény verseny volt, sok hibával, úgy érezte, mindenkin rajta volt a világbajnokság terhe.

– Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem, és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem. Amikor beértem a célba, és láttam, hogy harmadik vagyok... Nagyon boldog vagyok.

"Nehéz úgy gondolnom magamra, hogy nem csupán világbajnoki döntős, hanem világbajnoki érmes is vagyok. Sikerült odaérnem a világ tetejére. Ezt kell a következő években megtartani, de ezt senki nem veszi el tőlem" - tette hozzá.

Kifejtette, bár szerette volna, hogy olyan tiszta és szép legyen a döntős futása, mint az első két körben, ez nem sikerült. – De ez nem zökkentett ki annyira, hogy gondot okozzon. A verseny megadta a lehetőséget, hogy vissza tudjak jönni.

Leszögezte, negyedik világbajnoksága már a londoni, így sok tapasztalat áll a háta mögött. – Fizikálisan és mentálisan is összeállt a formám. Most értem olyan szintre, hogy ilyen szituációkat meg tudjak oldani – fogalmazott Baji. – Nagyon örülök, hogy az egész szezonom így sikerült. Mélyről jöttem fel, és örülök, hogy egy ekkora álmot valósítottam meg.

Az állatorvosként praktizáló magyar futó már azzal is élete egyik nagy álmát valósította meg, hogy bejutott a fináléba. Hétfői bronzérme pályafutása legnagyobb sikere, 110 gáton pedig a második felnőtt világversenyes dobogós helyezése a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.

Baji a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon, Londonban az elsőt. Futószámban még soha nem állhatott vb-dobogón magyar versenyző. Az első világbajnokságon, 1983-ban Helsinkiben Bakos György 110 gáton a 6. lett, azóta viszont csupán egyszer, 1987-ben, Rómában jutott magyar versenyző döntőbe 5000 méter alatti távon egyéni számban, Kovács Attila 100-on a negyedik lett.

Mostani sikerével pedig az év férfi sportolója címre is bejelentkezett Baji. Kérdés, az ítészek miként értékelik ezt az érmet, ugyanis Cseh László (200 m pillangó) vb-ezüstje, illetve a kardozó Szatmári András aranya legalább ennyire értékes.

110 méter gátfutás, döntő
1. Omar McLeod (Jamaica) 13.04 másodperc
2. Szergej Subenkov (független induló) 13.14
3. Baji Balázs (Magyarország) 13.28
4. Garfield Darien (Franciaország) 13.30
5. Aries Merritt (Egyesült Államok) 13.31
6. Shane Brathwaite (Barbados) 13.32
7. Orlando Ortega (Spanyolország) 13.37
8. Hansle Parchment (Jamaica) 13.37Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!