Előző
Következő
új cikk

Külföld

Demográfiai gödörben Oroszország

Népszava|2017. aug 9. 05:32
[A+ A-]

Fotó: Ria Novosti/Alexey Nikolsky

A legfrissebb felmérések az orosz lakosság drámai csökkenéséről adnak hírt. A szakemberek egyenesen azt állítják: Oroszország demográfiai gödörbe zuhant. A lakosság természetes fogyása háromszorosára növekedett a statisztikai hivatal jelentése szerint. Idén január-májusban 112 ezer a csökkenés, tavaly még csak valamivel 41 ezer felett volt. Az első öt hónapban mintegy 679 ezren születtek, tavaly ugyanebben az időszakban 762 ezren. Az egész évre vetítve 1 millió 570 ezer születésre számítanak. A statisztikai hivatal szerint a veszteségek egy részét a migráció kompenzálja. Tavaly 262 ezer migráns – elsősorban Közép-Ázsiából, alacsony iskolai és szakmai végzettséggel – érkezett Oroszországba. A jövőben évente 250-300 ezer emberre számítanak, többek között Vietnamból és Kínából is.

Június elsején Oroszország lakossága 146,8 millió volt. Egy moszkvai kerekasztal-beszélgetésen még komorabb jövőt vázoltak fel a résztvevők. A statisztikai hivatal szakértője a helyzet további rosszabbodására számít. Oroszország demográfiai gödörbe került – jelentette ki Alekszej Raksa. A 20-28 éves nők száma igen alacsony. A nehéz kilencvenes évek következménye ez, amikor az emberek gondolni sem mertek az utódokra. A népességfogyás még abban az esetben is eltarthat 2031-ig, ha megváltozik a trend, és több gyereket fognak szülni.

A szociológusoknak arra a kérdésére, miért nem akarnak gyereket, a leggyakoribb válasz az volt, hogy nincs elég pénz, sokba kerül egy gyerek felnevelése, gátolja a szabadságot, túl nagy a felelősség. Megoldásként a szakértők azt ajánlják az államnak, hogy hagyjon fel a szülés puszta ösztönzésével, koncentráljon a szilárd gazdaság megteremtésére.

Azok, akik gondolkodnak a gyerekáldáson, többségükben két gyereket szeretnének, elenyészően kevesen vannak, akik nagy családot terveznek. Akinek pedig már van, általában egy gyereket nevelnek.

Az idős embereknél azt tapasztalták, hogy azok, akik házasok, tovább élnek. Csakhogy a 45 év feletti nők általában nem mennek férjhez, ha már elvesztették a párjukat, vagy addig is magányosak voltak.

Nem állnak jól az átlagéletkor tekintetében sem. Igaz, ezen a téren van fejlődés. 2005-ben az átlagéletkor 65 év volt, ma 72,5. Ez rosszabb az európai mutatóknál. Az európai átlagot leginkább 1964-ben közelítették meg, de az azt követő alkoholellenes kampány következtében vásárolt vodka-pótló kotyvalékok hatalmas pusztítást végeztek.

Mint a NEWS.ru hírportál beszámol róla, a születésszám folyamatos emelkedése a kétezres évek elején egy ideig büszkeséggel töltötte el a moszkvai vezetést. Vlagyimir Putyin az Állami Dumában is kiemelte ennek a jelentőségét, szembeállítva azt az ellentétes európai tendenciával. Akkoriban már a lakosság természetes növekedéséről kezdtek beszélni. Nem sokáig. Hamarosan már a születések számának csökkenése lett a téma. A nehézségekhez az is hozzájárul, hogy csökken a bevándorlók száma. A statisztikai hivatal szakértője szerint, ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják a lakosság természetes fogyását, 9-15 millió migránst kellene befogadni 2030-ig.

Barabás Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!