Előző
Következő
új cikk

Belföld

Irodaház lesz a Müszi helyén

Népszava|2017. aug 9. 05:09
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Művelődési Szint (Müszi)

Szeptember végén bezár a Corvin Áruház 3. emeletén található Művelődési Szint (Müszi) független kulturális közösségi tér. A háttérben egy többet fizető bérlő áll.

- Hétfőn értesültünk a döntésről hivatalosan, hogy a Corvin Áruház tulajdonosa másnak adja ki az épületet. 2012 eleje óta működik itt a Müszi, és már azóta tudtuk, hogy nem maradhatunk itt örökre. Egy parlagon hagyott épületet használtunk fel - mondta lapunknak Salamon Juli, a civil és művészeti programoknak helyt adó Müszi programkoordinátora.

Múlt héten a Gozsdu Manó Klub jelentette be, hogy koncerthelyszínként megszűnik és új profillal nyílik majd újra, korábban pedig az Aurórát - feltételezhetően politikai okokból - zárták be. Ugyan az esetek háttere különböző, az alternatív és független kulturális tereket használók joggal érezhetik, hogy egyre kevesebb lehetőségük van. A Müszi-nek szeptember végéig kell egy elhagynia az épületet, amelyet állítólag egy IT cég használ majd irodaházként feltételezhetően több pénzért. Azaz üzleti döntést született.

A Müszi a belváros kulturális életében fontos szerepet töltött be, és a csapat szeretne is tovább működni. Szeptemberben négy hetes garázsvásárt is tartanak majd, ahol a Müszi bútorzatát, beltéri növénykertjét és egyéb ingóságait lehet majd megvenni, a pénzt pedig a Müszi átköltöztetésére, illetve az új hellyel kapcsolatos kezdeti költségekre fordítják. Azt azonban még nem tudják, hova mennek majd.A Művelődési Szinten jelenleg 30 stúdió, civil iroda és co-working tér működik, a mintegy nyolcvan bérlőn túl azonban – a törzslátogatókkal, illetve a programokat hozó civilekkel, művészekkel együtt – több mint 200 főt számlál a „müszis”  közösségnek ad helyet az alternatív kultúrház 2800 négyzetméteren. – A célunk, hogy továbbra is alkotói bázis maradhasson a Müszi, találkozhassanak itt civil önszerveződő csoportok, alkalmas legyen konferenciarendezésre - mondta Salamon Juli, és hozzátette: mindenképpen a belvárosban szeretnének maradni. Amióta közzétették a hírt a bezárásról a Facebookon, azóta többen is tettek többé-kevésbé használható javaslatot, volt aki azt mondta, menjenek a parlamentbe, mert az amúgy sincs kihasználva.

Urbán Csilla

Lájkoljon minket a Facebook-on is!