Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Mától nyitva Óbudán a 25. Sziget Fesztivál

Népszava|2017. aug 9. 05:45
[A+ A-]

Fotók: Tóth Gergő

Ma indul a 25. Sziget Fesztivál. A látogatókat ez a jelek szerint kevéssé érdekli: tapasztalataink szerint már napokkal a hivatalos kezdés előtt elözönli a tömeg a Szigetet, akik már vasárnap óta „buliért” reklamálnak. A közönségigénynek több úgynevezett szponzorált helyszín eleget is tesz. Bár körkérdésünkre az üzemeltetők – tudósítónkat valamiért rendre jogdíjsértés után szimatoló Artisjus-ügynöknek nézve – rendkívül szerényen nyilatkoztak, az Unicum és a Zen nevű, Nagyszínpad körüli „kocsmákban” kedd éjjel már biztos lehetett táncolni és valószínűleg másutt is találtak az előbulizók szórakoznivalót. Noha ezért a lehetőségért állítólag a Sziget külön pénzt kér, Kádár Tamás cégvezető ezt kérdésünkre cáfolta. Természetesen a hivatalos színpadokon az eredeti menetrend szerint ma indul a program és tart a következő hét szerda hajnalig.

Hivatalos statisztikák ide, kincstári kommentárok oda, legalábbis a fesztivál előtti napokon a Sziget narancsszínt ölt. Ám még mielőtt hasonlatunk mögött bárki sanda politikai célzást vélne felfedezni, sietünk leszögezni: a (Fidesznél sokkal-sokkal régebb óta narancsos) hollandokra célzunk. Az egyszeri Sziget-lézengő ilyenkor leginkább talán Amszterdamban érezheti magát: a közönség holland, a személyzet magyar. (Esetleg még szlovák vagy lengyel: Kádár Tamás elismerte, hogy a magyar beszállítók nem minden technikai igényüket tudják kielégíteni. Így számos eszközt szlovák, lengyel vagy brit cégek szállítanak, akik a felszereléshez hozzák saját embereiket.) A németalföldiek hatalomátvételére az általunk megkérdezett két holland szigetelő lány nem adott különösebben kielégítő magyarázatot. Sok ott a haver, akik egymásnak adják a tippeket, most érkeztek az első charter-vonatok, a hollandok szeretik lefoglalni a jó helyeket, illetve a Sziget jóval olcsóbb, mint a hasonló, akár hazájukbeli rendezvények.

Igaz, teszik hozzá, a mostani programkínálatát nem a legerősebb. Nem tagadja ezt se Kádár Tamás, se Benis Dániel műszaki igazgató, akiket a rendezvény 25. jubileuma kapcsán tegnap tartott nyitottbuszos sajtóbejárás alkalmi idegenvezetőiként kérdezhettünk. Kádár Tamás adatai szerint kétségkívül a legtöbben, úgy 8-9 ezren Hollandiából érkeznek, de tiszteletét teszi más nációk mellett vagy 6-7 ezer brit és ugyanennyi francia is. Egyszerre ilyenkor több mint harmincezren laknak a Szigeten. Benis Dániel szerint kétségkívül nem az idei az elmúlt negyedszázad legerősebb programfelhozatala, de például a Fina Masters úszógála is elszipkázza a közeli szállásokat a sátrazni nem hajlandóak elől. Ennek megfelelően idén nem is számítanak a tavalyi, közel félmilliós látogatócsúcs megdöntésére. Igaz, biztosak abban, hogy a több mint ezer program – ezen belül mintegy félezer koncert – még mindig kellő vonzerőt jelent.

A sátoriszonyosok számára amúgy a helyszínen is kínálnak szállásokat: a komfortosnak nevezhető lakókocsikért egy hétre közel háromszázezret kell kicsengetni, a 110-150 ezer forintért mért fabódék azért egyelőre – szubjektív véleményünk szerint – kevéssé sugározzák a luxi-életérzést, de egy fesztiválon bőven megteszi. Ehhez képest mellbevágó a sajtóbejáráson bemutatott, karibi hangulatú, műpálmafás tisztálkodó-részleg, amiből többet is telepítettek és ott a legutolsó potyajegyes is lemoshatja magáról az út porát (vagy sarát, időjárástól függően). Ismét kitelepült a – szokásosnál nem drágább – Aldi, ahol egyes termékeiket ingyen kisütik. A tavalyi sziget utáni halálesetre utal, hogy idén a partmenti fás részeket nem csak elkerítették, hanem külön táblákkal is figyelmeztetnek a leszakadó ágakra.

Az elő-Sziget-lakók idén is jól elvoltak: egyikük hangos majomrikoltozással kölcsönzött a sajtóbejárásnak egy fajta szafarihangulatot. Kádár Tamás szerint a Szigetet számos más fesztiváltól nem csak a szabadságérzés, hanem a nyugalom, a konfliktusmentesség is megkülönbözteti. A cégvezető leginkább talán a Világzenei Színpadot, a Colosseum nevű elektronikuszenei táncteret, a kiválasztott utcazenészeknek biztosított tárbortűz-helyszínt, az egyszemélyes színpadot, a melegkultúrát képviselő – korábban komoly politikai vitákat kavaró - Magic Mirror sátrat, illetve a több mint 60 szervezetnek bemutatkozási helyszínt biztosító úgynevezett „civil szigetet” emelte ki. A céget továbbra is vezető Gerendai Károly alapító hangsúlyozottan távol maradt az eseménytől, ám a végén – a Dreher külön a Szigetre kikevert sörét bemutató – sajtótájékoztatóra azért bekukkantott. Az amúgy kifejezetten ízletes Sziget-sört sajnos csak négy helyszínen árusítják.

A legfontosabb termékek árai szabottak. Így 700 forint a korsó, 800 a dobozos sör, de a Dreher további öt sörét is árulják. A legolcsóbb fél literes víz 430 forint, a pizzaszelet 800, a hamburger és az egytálétel körülbelül 2 ezer forintnál kezdődik.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!