Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Robbantak az albérleti díjak

Népszava|2017. aug 9. 05:24
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Az elmúlt két hétben robbanásszerűen nőtt a kiadó lakások kínálata. Augusztus elején országszerte már több mint 10 ezer kiadó lakást kínáltak bérlésre, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg a múlt év hasonló időszakához képest. Budapesten 150, Szegeden 100, Debrecenben 85, Győrben 95, Pécsen 83, Miskolcon pedig 70 ezer forint volt a havi átlagos bérleti díj - az ingatlan.com adatai szerint.

Az albérletpiac júliusban és augusztusban már hagyományosan nagyon élénk, elsősorban a felsőoktatási tanév kezdete miatt. Idén viszont a kereslet és a kínálat is nőtt, valamint a bérleti díjak is jobban emelkedtek.

"Sok diák családjának jelentős anyagi kiadást jelent a bérelt lakás, de vannak olyan megoldások, amellyel jelentősen csökkenthetők a költségek. Az egyik ilyen, az önsegélyező pénztári konstrukció" - említette az elemzésben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője-, aki arra utalt, hogy az ide befizetett összeg után a személyi jövedelemadóból legfeljebb 20 százalékot visszatérítenek.

Miközben az albérleteknél minden tekintetben szezonális emelkedésről beszélhetünk, a lakosság körében a lakásvásárlási várakozások tendenciaszerűen csökkennek. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint ugyanis a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások - január és április után - júliusban is romlottak, 7 negyedéves mélypontjukra estek vissza. A használt lakások várható áremelkedéséről is színt vallottak a válaszolók. Míg áprilisban Budapesten a megkérdezettek 47 százaléka számított tovább emelkedő árakra, most 38 százalékuk mondja ugyanazt. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanakkor 50-ről 59 százalékra emelkedett.

B. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!