Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Állandó helyet kap Capa

Népszava|2017. aug 9. 05:47
[A+ A-]

Közel 500 millió forintból újítják fel és bővítik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központot, hogy majd egy évtizeddel a gyűjtemény megvásárlása után állandó tárlatot hozzanak létre a világhírű fotográfus munkáiból.

Jelenleg két helyen őrzik Magyarországon a Capa-képeket. A Capa Központnak egyelőre nincs a hagyaték végleges tárolására - az analóg képek pihentetésére - alkalmas raktára, mégis ők kapták meg a pénzt az állandó tárlat létrehozására.

Pontosan 490 598 000 forintot kap a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ épületfelújításra és bővítésre a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint. A pénz arra kell, hogy a Nagymező utcai fotós központban állandó kiállítást hozzanak létre Robert Capa képeiből. Kőrösi Orsolya, a Capa Központ igazgatója korábban közölte, hogy a tárlat a Tivoli mozi termében kaphat helyet és 2018-ban nyílhat meg, pontosan tíz évvel a gyűjtemény megvásárlása után.

Fotók: Tóth Gergő

Fotók: Tóth Gergő

2008-ban a Nemzeti Múzeum bonyolította le a vételt és a Mestersorozat III. című reprezentatív Capa-életmű a MNM Történeti Fényképtárába került. Ugyan az egyetlen állami fotográfiai múzeum, a Capa Központ 2013-ben többek között azért nyílt meg az Ernst Múzeum helyén, hogy gondozzák a fotográfus örökségét, Capa-képeket nem lehetett állandóan látni a múzeumban. Most éppen van egy kiállítás: Robert Capa, a tudósító címmel egy kamarakiállítás látható, amely főleg Capa haditudósítói munkáiból válogat.

- A 937 kép mint egység érdekes, ezek ráadásul eredeti, analóg fotók. A Mestersorozat a MNM Történeti Fényképtár nemzetközi gyűjteményébe került, azaz nem képez önálló gyűjteményt - mondta lapunknak dr. Lengyel Beatrix, a Történeti Fényképtár főosztályvezető történésze. -2008 óta főként történeti információkkal egészítettük ki a képeket és elsősorban történeti szempontból közelítettünk az anyaghoz -mondta a történész, aki hozzátette: 2009. március 15-én már láthatott is a közönség egy kiállítást a Nemzeti Múzeumban, majd a Ludwigban és innentől kezdve több mint harminc kiállításon - több vándorkiállításon - lehetett látni fotókat. A külügyminsztérium felkérésére összeállítottak tárlatokat Sanghajban, Pozsonyban, Bécsben, Moszkvában, utóbbi helyen 70 ezer látogató volt. 2013-ban pedig Olaszországban kezdődött egy kiállítássorozat, ez most van Triesztben.

- A Nemzeti Múzeum rendelkezett olyan nemzetközi gyűjteménnyel, amely be tudott fogadni egy ekkora anyagot. A sorozat muzeális közgyűjteménybe került, így műtárgyként kezeljük és a megvásárlásakor volt a szerződésekben arról szó, hogy ha az állam úgy dönt, akkor elhelyezheti máshol az anyagot. Mi kidolgoztunk arra egy protokollt, hogyan kell megőrizni ezeket a képeket, milyen körülmények között lehet őket tárolni. A Capa Központnak egyelőre nincs erre alkalmas raktára, a kiállítóhelyiségeik viszont jók - mondta Lengyel Beatrix, és kiemelte, hogy a folyamatosan nem állíthatóak ki. A képeket ugyanis pihentetni kell, az analóg fotók ugyanis tovább változnak a fény hatására. Az olasz kiállítássorozat során is cserélgették emiatt a képeket. Így az állandó kiállítás valószínűleg nem azt jelenti, hogy a képek nagy részét egyszerre látni lehet majd.

Majdnem ezer fotónk van Capától
2008-ban még az akkori szocialista kormányzat támogatta a Magyar Nemzeti Múzeumot 300 millió forinttal, ebből vették meg és szállították Budapestre a Robert Capa életművét reprezentáló Mestersorozat III. számú gyűjteményét a New York-i International Center of Photography-tól. A sorozat 937 darab 40×50 cm-es, Capa szárazbélyegzőjével ellátott fotóból áll, amelyet Robert Capa öccse, Cornell Capa és Richard Whelan fotótörténész válogatott össze 70 ezer negatív közül. A 90-es években nagyították ki a fotókat három példányban, és döntésük alapján ezekről a negatívokról ebben a méretben több széria nem készíthető. Budapesten kívül a gyűjtemények New Yorkban és Tokióban találhatók. Ezen kívül a MNM megszerzett 48 eredeti, egykorú Robert Capa-fényképet is.

Urbán Csilla

Lájkoljon minket a Facebook-on is!