Előző
Következő
új cikk

Külföld

Titkos szavazáson is nyert az államfő

Népszava-információ|2017. aug 9. 09:03
[A+ A-]

FOTÓ: PIETER BAUERMEISTER / AFP

Jacob Zuma dél-afrikai elnök ismét megnyert egy bizalmi szavazást, annak ellenére, hogy a parlamentben titkosan voksoltak. Az ellenzéki pártok abban bizakodtak, hogy a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) néhány elégedetlen képviselője szembefordul az államfővel.

A 75 éves dél-afrikai elnököt, aki 2009 óta áll az ANC és az ország élén, 2012-ben nagy többséggel újraválasztották. Azóta számos támadást indítottak ellene, vádolták már nemi erőszakkal, korrupcióval, az alkotmány megsértése miatt tavaly impeachment eljárást indítottak ellene, de nem tudták leváltani. Most azzal gyanúsítják, hogy állampénzen újíttatta fel otthonát, s szivességeket fogadott el a milliárdos Gupta családtól.

Az ANC a bizalmi szavazást „puha puccsnak” mindősítette. A voksolás nem volt egyértelmű siker, a kormányzó párt 26 képviselője Zuma ellen szavazott, de a 249 ANC-honatya közül legalább 50 átállására lett volna szükség. Az elnök hívei ünnepeltek Fokvárosban. Zuma azt mondta, az ANC egységes, s nincs esély arra, hogy parlamenti úton elmozdítsák.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!