Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rosszul állnak a demokraták

Népszava-információ|2017. aug 9. 09:09
[A+ A-]

FOTÓ: Shutterstock

Az amerikai választási esélyeket általában pontosan megjósoló FiveThirtyEight portál szerint a demokraták aligha tudnak fordítani 2018-ban a képviselőházban. 

Ha minden képviselői helyet megnyernének azokon a helyeken, ahol Hillary Clinton tavaly nyert, vagy ahol Donald Trump 3 százaléknál kisebb különbséggel győzött, akkor sem tudnák megszerezni a képviselőházi többséget és a szenátusban öt helyet veszítenének.

Ennek az egyik oka, hogy a demokrata szavazók többsége a nagyvárosokban összpontosul, a másik pedig, hogy a republikánusok a maguk javára rajzolták át a szavazókörzeteket.

A szenátusban megnehezíti a demokraták helyzetét, hogy jövőre a 48 demokrata szenátusi hely közül 25-ben lesz szavazás, ahol védeniük kell posztjukat, a republikánusok 52 szenátusi mandátuma közül azonban csak 8 helyen voksolnak jövőre. Míg a képviselőház valamennyi helyét kétévente megújítják, a szenátusi helyek csupán harmadáról döntenek kétévente. Hillary Clinton arra készül, hogy aktívan kampányoljon azokon a helyeken, ahol tavaly támogatták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!