Előző
Következő
új cikk

Külföld

Épül Erdogan betonfala

Népszava-információ|2017. aug 9. 09:10
[A+ A-]

FOTÓ: Shutterstock

Törökország tegnap megkezdte a falépítést az iráni-török határon is. Ezt Agri tartomány kormányzója, Süleyman Elban jelentette be, aki megszemlélte a biztonsági kerítés építésének munkálatait. 

A közzétett fotókon az látszik, hogy három méter magas, két méter széles betontömböket helyeznek daruval egymás mellé. A betonfal célja, hogy a kurd harcosok betöréseit és a csempészetet megakadályozzák.

Recep Tayyip Erdogan június elején jelentett be, hogy 144 kilométer hosszú falat építenek Törökország délkeleti részén, hogy útját állják a Kurd Munkáspárt (PKK) és a vele szövetséges lázadó csoport, a PJAK támadásainak. Törökország a szíriai határ nagy részén 2015-ben kezdte meg, idén  áprilisban fejezte be a falépítést, ott elsősorban a szíriai menekültek és a szélsőségesek beszivárgását akarták megakadályozni. Korábban sokszor bírálták Ankarát, amiért túl könnyen átjárható volt a szíriai-török határ, tömegesen szöktek át a dzsihadisták, akik az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni, mostanában visszafelé jönnének sokan. Fikri Isik török védelmi miniszter szerint a szírai határon 680 kilométer hosszan épült meg a fal, a betonlapok tetejére még szögesdrótot is kihúztak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!