Előző
Következő
új cikk

Külföld

Észak-Korea bombázással fenyegeti az USA szigetét

Népszava-információ|2017. aug 9. 09:16
[A+ A-]

Guam, a Mariana-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigete lett Phenjan célpontja FOTÓ: Shutterstock

Észak-Korea átlépett egy veszélyes határt, komolyan kell venni nukleáris fenyegetését. Donald Trump "tűzzel-haraggal" fenyeget, Phenjan Guam bombázásával.

Észak-Korea előbbre haladt a nukleáris robbanófejek miniatürizálása terén, mint korábban gondolták, ami azt jelenti, hogy átlépett egy veszélyes határt: képes lehet atomtöltettel ellátott interkontinentális ballisztikus rakéták kilövésére, amelyek az Egyesült Államok területét is elérhetik. Ezt a Washington Post jelentette tegnap bizalmas amerikai szakértői értékelés alapján. 

A Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) júliusban befejezett jelentése szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a sztálinista állam a vártnál gyorsabban és hatékonyabban építi ki nukleáris arzenálját. Nem olyan régen a szakértők még azt valószínűsítették, hogy évekbe telhet, mire Phenjan működőképes nukleáris töltetettel képes felszerelni nagy hatótávolságú rakétáit. A július 28-i dátummal kiadott elemzés szerint azonban máris eljutottak erre a szintre. A DIA vezetése nem kommentálta a lapértesülést. Amerikai hírszerzési források már múlt hónapban azt jelezték, hogy Phenjan nukleáris arzenálja gyorsan bővül, az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un már legalább 60 atombombával rendelkezhet. Független szakértők ezt a számot a Washington Post jelentése szerint kétségbe vonják.

A japán védelmi minisztérium szakértői egyébként hasonló eredményre jutottak, mint az amerikaiak, a héten jelentették be, hogy bizonyságot szereztek arról,  Phenjan már képes miniatürizálni robbanófejeit.

Donald Trump bedminsteri golfklubjából, ahol munkavakációját tölti, azt üzente, hogy Észak-Koreának megsemmisítő válaszra kell számítani, ha nem hagy fel az Egyesült Államok fenyegetésével. Hétvégén az ENSZ Biztonsági Tanácsa új szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, ezúttal sem Kína, sem Oroszország nem vétózta meg a büntetőintézkedéseket.

Kim Dzsong Un sem maradt le, az észak-koreai állam hírügynökség szerint azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú rakétával Guamra mér csapást. Guam az Egyesült Államok külbirtoka, ott állomásoznak a B-1B stratégiai bombázók. Phenjan dühét valószínűleg a közelmúltbeli amerikai-japán, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok váltották ki, ezek a bombázógépek demonstratív repülést hajtottak végre a Koreai-félsziget fölött.

Eddie Baza Calvo, Guam kormányzója igyekezett megnyugtatni a sziget lakosságát, hogy nincs közvetlen veszély, de Guam „felkészült minden eshetőségre”. John McCain arizonai szenátor élesen bírálta Trumpot, mondván, nagy vezetők nem fenyegetőznek addig, amíg ténylegesen nem készek cselekedni. McCain szerint az agresszív fellépés nem visz közelebb a megoldáshoz, csak elmélyíti a válságot.

Joseph Cirincione, egy bostoni biztonságpolitikai alapítvány igazgatója a CNN-nek azt mondta: "Két tapasztalatlan, impulzív vezető hatalmas katonai gépezetnek parancsol. Bármely véletlen hiba nyomán súlyos konfliktus robbanhat ki". Rex Tillerson tegnap csillapítani igyekezett az indulatokat. Az amerikai külügyminiszter azt mondta, az észak-koreai veszély szintje nem nőtt, az amerikaiak nyugodtan alhatnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!