Előző
Következő
új cikk

Külföld

Választás Kenyában - Vezet az eddigi államfő

Népszava-információ|2017. aug 9. 09:22
[A+ A-]

Uhuru Kenyatta, a hivatalban lévő elnök vezet a még nem végleges eredmények szerint. Kenyában tegnap tartották az elnökválasztást, a voksok 80 százalékának összeszámlálása után az eddigi államfő a voksok 55 százalékát szerezte meg, míg kihívója, az ellenzéki Raila Odinga 44 százalékon áll. 

Az ellenzéki koalíció ugyanakkor máris kétségbe vonja a szavazás hitelességét, mondván, a választási bizottság nem mutatott be dokumentumokat a választás érvényességének igazolására.

„Az eredmény fikció, az adatok hamisak” – vádaskodott a 72 éves ellenzéki vezető, aki valószínűleg utoljára kísérelte meg megszerezni az elnöki posztot Kenyában, korábban már háromszor indult sikertelenül. A kenyai nemzet atyjának tartott Jomo Kenyatta 55 éves fia, a jelenlegi elnök valószínűleg duplázhat az eddigi adatok szerint.

Az afrikai országban elektronikus szavazási rendszert vezettek be. A választási bizottság türelmet kért az emberektől, várják meg, amíg valamennyi adat beérkezik. Sokan attól tartanak, hogy a 2007-es választáshoz hasonló erőszakcselekmények robbannak ki, akkor 1100 kenyai életét veszítette és 600 ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

A győzelemhez az kell, hogy valamelyik jelölt a voksok több mint ötven százalékát szerezze meg, s Kenya 47 megyéje közül legalább 24-ben 24 százalék fölötti eredményt érjen el. Az elnökválasztás mellett parlamenti és helyi voksolást is tartottak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!