Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tiltakoznak a szülők a szegregáló iskolaigazgató ellen

nepszava.hu|2017. aug 9. 09:46
[A+ A-]

A Biatorbágyi Általános Iskola épülete Forrás: Google View

A Biatorbágyi Általános Iskolában a szülői közösség nem ért egyet az újra kinevezett igazgató személyével, és az iskola szegregációgyanús gyakorlatával, az önkormányzat azonban meg sem hallgatta az ellenjelöltet - számolt be az esetről az Index a most esedékes iskolaigazgatói megbízások megújítása kapcsán.

Minden évben nyáron pályáztatják meg azoknak az iskoláknak az igazgatói helyeit, ahol lejárt a vezető 5 éves mandátuma. Most közel 500 helyen neveznek ki új igazgatót. A legtöbb iskolában egy pályázó van. A törvény ilyen esetekben lehetővé teszi, hogy pályázat nélkül hosszabbítsák meg valakinek a megbízatását, ha ezzel a fenntartó és a nevelőtestület is egyetért. Négyszáz iskolában már ki is nevezték az új igazgatót.

Sok intézményben azonban nem ilyen egyszerű a helyzet: vagy a tantestület vagy a szülők, vagy az önkormányzat vagy éppen egyik sem elégedett a döntéssel, amit a tankerület javaslatára az oktatásért felelős államtitkár hoz meg.

A Biatorbágyi Általános Iskola esetében a szülők tiltakoznak a most újra kinevezett iskolaigazgató ellen, aki néhány évvel ezelőtt sajátos tagozatos rendszert vezetett be az intézményben. A 3-4. osztályban szintfelmérőt iratnak a gyerekekkel. A tesztek eredménye és a jegyek alapján 5. osztálytól a 30 legjobban teljesítő, jó családi hátterű gyereket egy humán- vagy reál tagozatos osztályba gyűjtik. A többiek, közöttük sok hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű és tanulási nehézségekkel küzdő gyermek a másik két osztályba kerül.

Az iskolában volt olyan szülő, aki az oktatási jogok miniszteri biztosához fordult amiatt, mert gyermeke a "futottak még" osztályba került tanulási nehézségei miatt, és mivel a nagy létszámú iskolában kevés a fejlesztőpedagógus, alig jutott idő és figyelem a gyerekére. A szülők a gyerekek beskatulyázása, a szegregációhoz vezető folyamatok és az iskola leépülése miatt tiltakoznak, amit a tankerületnek is jeleztek, de választ nem kaptak.

Az Index úgy tudja, az eljárás szabálytalansága miatt a Pest Megyei Kormányhivatal is vizsgálatot indított. A kormányhivatal a portál megkeresésére azt válaszolta: ők csak az önkormányzati bizottsági, képviselő-testületi döntések, és a döntéshozatali eljárás jogszerűségét vizsgálhatja. Ennek megfelelően most is zajlik az igazgatói pályázatok véleményezésével kapcsolatos bizottsági és testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek tanulmányozása. Arról azonban, hogy az igazgató pályázat elbírálása jogszerű volt-e, a Klebelsberg Központ és az Érdi Tankerületi Központ hivatott dönteni. A portál többször is kereste a központot, de sem szóban, sem írásban nem kaptak semmilyen választ.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!