Előző
Következő
új cikk

Belföld

Amiből lekvár lehet főzni, abból pálinkát is – Indul a főzdeszezon

nepszava.hu|2017. aug 9. 10:55
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Tíz éve nem volt olyan jó sárgabaracktermés, mint idén - lekvár mellett jut belőle pálinkának is. A szeszfőzdés nem szívesen áll szóba a gyümölcsös gazdával 200 liter cefre alatt – írja a Délmagyarország.

Akár le is dőlhet a pihenőhelyiségben a cefrés gazda, ha nem érdemes neki hazamennie addig, amíg lecsorog a pálinkája – mondja Szűcs Imre mórahalmi főző a megyei lapnak. Azért ráérősnek kell lennie, mert eltart a dolog négy óráig.

Most az egy liter 50 fokosra beállított párlat 1600-1650 forintba kerül a gazdának – a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal a főző számol el.

Az illegális vállalkozások akár 800 forintért is lefőzik a gyümölcstermelő gazda cefréjét. A hivatalos főzdék ezzel nehezen állják a versenyt. A feketézés sokat ront a pálinka minőségén, az utóbbi években kialakult presztízsén.

Ma már szinte mindenből lehet pálinkát főzni, abban viszont megegyeznek, hogy hiába különleges a kivi, a banán meg a narancs, a beragadt tételekből inkább kármentésként készül alkohol. Őszibarackból sem az igazi, de ez csak akkor van így, ha féléretten leszedik, kétszer megjárja a nagybani piacot, majd a hűtőbe kerül, és amikor senkinek sem kell, megy a cefrébe. A fáról frissen szedett érett őszibarack, amitől ragad az ember keze, és folyik végig a leve a két karján, miközben eszi, na abból lehet rendes pálinkát főzni – mondja Szűcs Imre.

Van, aki a cseresznyére esküszik, idén kevesen főzettek belőle pálinkát, mert le kell szedni, és az aprómunka.

Mára kevesebb a törköly-, és több a szőlőpálinka. Ezzel, illetve az almával és a körtével fejeződik majd be a szezon az év végén.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!