Előző
Következő
új cikk

Belföld

Összecsapás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Népszava|2017. aug 9. 11:12
[A+ A-]

A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock

Komoly vitákat gerjesztett a vízi turizmus tervezett fejlesztése Mezőtúron. A vízi sportok szerelmesei és a háborítatlan természet kedvelői csaptak össze, s úgy tűnik, egyelőre utóbbiak akarata érvényesül – írja a szoljon.hu.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezdeményezésére a természetvédelmi hatóság a Hortobágy­Berettyó folyó Mezőtúr belterületi, vasúti híd és közúti híd közötti szakaszát, valamint a közúti híd alatti 700 méteres szakaszát a töltés lábáig terjedő hullámtérrel együtt augusztus 15-ig átmenetileg védett természeti területté nyilvánította.

Ezzel együtt jár, hogy az adott szakaszon közlekedő vízi járművek maximum öt kilométeres sebességgel haladhatnak. Mindez azt jelenti, hogy a folyó városi szakaszáról szinte teljesen kiszorulnak a vízi sportok kedvelői.

Pedig az utóbbi évek során egyre pezsgőbbé vált az élet a vízparton. Sárkányhajóversenyt, jet ski bemutatókat, vízparti fiesztát szerveztek a nyári időszakban, s az ilyen rendezvények rendkívül sok látogatót vonzottak. A fejlemények nemrégiben a város képviselő-testülete elé is eljutottak.

– A közelmúltban érkezett hozzánk egy kérelem, amelynek a lényege az volt, hogy a képviselő-testület egy jet ski pálya kiépítését támogassa a Hortobágy-Berettyó-főcsatornán – mondta el a lapnak Herczeg Zsolt polgármester.

Az a döntés született, hogy általánosságban a mezőtúri turizmust, a vízi sportokat támogatja a testület, de a jet ski pálya kijelöléséhez nem járulunk hozzá.

A védetté nyilvánítás oka egyébként a fokozottan védett fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) és a szintén fokozottan védett kormos szerkő (Chlidonias niger) párok zavartalan fészkelésének védelme.

A fattyúszerkő százezer, a kormos szerkő kétszázötvenezer forintos természeti értékkel szerepel az idevágó jogszabályban. Az átmenetileg védetté nyilvánított területen tilos minden olyan tevékenység végzése, amely a fokozottan védett fattyúszerkő- és a szintén fokozottan védett kormos szerkő-párok fészkelését zavarja, egyedeit, lettevékenységét veszélyezteti, károsítja - emlékeztet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!