Előző
Következő
új cikk

Külföld

Európába exportálják a csernobili radioaktív fát

Népszava|2017. aug 10. 05:40
[A+ A-]

A 31 éve történt csernobili atomkatasztrófa során sugárszennyezést kapott, és azóta is sugárzó erdőket a fehérorosz kormány eladja tűzifának, leginkább az Európai Unióba. Minderről a European Radio for Belarus nevű, varsói központú független rádió közölt egy hosszú riportot – írja az index.hu. A rádió riporterei a poleszjei állami védett övezetben jártak, ami egy erdős terület közvetlenül a csernobili lezárt zóna mellett, a határ fehérorosz oldalán. Ennek a területnek egy részén most az állam hivatalosan is engedélyt adott, hogy kísérleti jelleggel gazdasági hasznosításra is kitermeljenek fát.

A helyi erdészek szerint az erdő bizonyos részein csak a normál sugárzás kétszerese mérhető a fákban, úgyhogy nyugodtan feldolgozható. A területen dolgozó tudósok és sugárvédelmi szakemberek szerint viszont a fából származó hamu 80 százaléka annyira sugárzik, hogy speciális radioaktív hulladéktározókba kellene szállítani. A riport készítésekor például egy kupac hamuban a normális sugárzás ötszörösét mérték. Ennek ellenére a Euroradio szerint a tudósokat gyakorlatilag megkérték, hogy igazolják, hogy biztonságos az erdő feldolgozása.

A riport szerint nem kell ahhoz semmilyen növényegészségügyi tanúsítványt kiállítani, hogy a Európai Unióba tűzifát exportáljanak Fehéroroszországból, míg például Ukrajnába, Oroszországba vagy Kínába kötelezően kell ilyen. Persze az európai vásárló kérhet igazolást a fa eredetéről és egészségéről, de ez nem kötelező. De még ha kér is a vásárló valamilyen igazolást, azt valójában az erdészet, vagyis az eladó állítja ki, Fehéroroszországban nincs egységes, központi igazolás, így kérdés, hogy az ilyen papír mennyire megbízható.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!