Előző
Következő
új cikk

Belföld

Roham a tanszerekért

Népszava|2017. aug 10. 05:15
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Több tízezer forintot is elkölthetnek a szülők a taneszközök beszerzésekor. Érdemes iskolakezdési támogatást igényelni.

Noha még hetek vannak hátra a nyári szünetből, a bevásárlóközpontok készségesen emlékeztetnek szülőt, diákot: hamarosan kezdődik az új tanév. Az áruházak polcai már július végén, augusztus elején roskadásik megteltek a szükséges felszerelésekkel, taneszközökkel. A vásárlást jobb időben elkezdeni, az augusztus 20. utáni napokban már jellemzően nagyobb tömeggel kell számolni a tanszer részlegen. Igaz, aki ezt nem bánja, megvárhatja az augusztus végi, szeptember eleji árleszállításokat - ha a kínálati paletta ilyenkor már nem is olyan széles, olcsóbban ki lehet hozni a vásárlást.

Egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költ, az összeg a gyermekek számától, és természetesen a család anyagi helyzetétől függően változhat. Általában az jellemző, minél több gyerek van egy háztartásban, egy főre annál kevesebb jut az iskolakezdési kiadásokra. Ha iskolatáskát is venni kell, magasabbra rúghatnak a költségek. Ezen azonban nem érdemes spórolni, egy jobb minőségű iskolatáska évekig kitart.

Egy tavalyi GfK-s felmérés szerint az általános iskolát kezdő családoknak (tanszerek, tankönyvek, sportszerek, ruházat, informatikai eszközök, bútor) átlagosan 84 ezer forintba kerül egy gyermek. Hasonló összeggel számolhatnak a szülők idén is, a végeredmény nagyban függ attól, hol (hipermarket, webáruház vagy írószer bolt) és milyen minőségű eszközöket vásárolnak (ragaszkodnak-e a legutóbbi Disney-kasszasiker figuráihoz a füzet borítóján vagy beérjük egy kevésbé aktuális mintával). Ugyan jogszabály írja elő, hogy mik a kötelező tanszerek, de az iskolák ehhez jellemzően hozzá adják a saját ajánlásaikat, így intézményenként eltérőek az elvárások.

Segítség a rászoruló gyerekeknek
Iskolakezdés együtt! címmel idén is országos adománygyűjtést hirdetett az Ökumenikus Segélyszervezet ezer gyermek beiskolázásának támogatására. A segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Az összefogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonal hívásával, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.

Érdemes élni az iskolakezdési támogatással, ami a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható. Az idei évben ez 38 295 forint. A támogatást a munkáltató adja évente egyszeri alkalommal, és mindkét szülő igényelheti egyszerre. A támogatás utalvány formájában érkezik, tehát nem készpénzben. Ezt szigorúan csak az általános- és középiskolás gyerekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárlására lehet felhasználni. A támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult.

Mivel sok családnak fokozott anyagi megterhelést jelent az iskolakezdés, a kormány úgy döntött, hogy a szeptemberi családi pótlékot több mint egy héttel korábban folyósítják - jelentette be nemrég Rétvári Bence államtitkár. Így augusztusban a családok kétszer, a hónap elején és a hónap végén is kapnak családi pótlékot. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy szeptemberben nem érkezik a pótlék.

Tankönyvellátás: a hónap végére mindenhova megérkezik
Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhova megérkeznek - ígérte a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a tankönyvellátás az 1-9. évfolyamon ingyenes, és rászorultsági alapon a 10-12. évfolyamon a diákok több mint 60 százaléka kapja térítésmentesen a kiadványokat. Noha a tankönyvek ingyenessé tétele sok családnak segítséget jelent, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete nem teljesen ért egyet az intézkedéssel. Álláspontjuk szerint sok jómódú szülőnek nem okozna gondot a tankönyvcsomagok kifizetése, s ha valóban csak a rászorulók kapnák ingyenesen a tankönyveket, akkor a tankönyvellátásra fordított eddigi közpénzekből jobb csomagokat lehetne összeállítani, különös tekintettel a hátrányos helyzetű iskolák kiemelt tankönyv- és taneszköz-fejlesztésére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!